The Whistleblower

Regie: Larysa Kondracki, Verenigde Staten, 2011, Engels gespr, Nederlands ondert, 112 minuten

Kathryn Bolkovac neemt een baan bij de VN aan om mee te helpen aan de wederopbouw van het door oorlog verscheurde Bosnië. Haar missie krijgt een andere wending, wanneer ze ontdekt dat er achter de schermen corrupte en duistere activiteiten plaatsvinden.

De slavenhandel werd eeuwen geleden al afgeschaft, maar mensenhandel is nog altijd een lucratieve branche. En in oorlogstijd is de dood van een paar tienerprostituees uit de Oekraïne niet meer dan 'collateral damage'.

De oorlog in Bosnië is een miljardenindustrie, ook voor de Verenigde Naties en het vredesleger dat er gestationeerd is. Kathryn Bolkovac is een naïeve politieagente die hoopt haar steentje bij te kunnen dragen aan de wederopbouw van Bosnië. En juist die naïviteit is haar kracht. Want wanneer ze een netwerk van handel in jonge meisjes ontdekt waar VN militairen en plaatselijke regeringsfunctionarissen bij betrokken zijn, kijkt zij niet zoals bijna iedereen de andere kant op. Gewapend met haar wilskracht, rechtsgevoel en compassie voor de slachtoffers gaat ze juist tégen de stroom in. Dat wordt haar niet in dank afgenomen.
 

The Whistleblower, met Rachel Weisz in de hoofdrol, is gebaseerd op de ervaringen van Kathryn Bolkovac, een politieagente uit Nebraska. Eerder dit jaar publiceerde ze haar boek 'The Whistleblower: Sex Trafficking, Military Contractors and One Woman's Fight for Justice'. De Amerikaanse woont tegenwoordig in Amsterdam.

Recensies

De Volkskrant: **** (4 sterren)

"Het vuur waarmee Kondracki een ondergeschoven verhaal onder de aandacht brengt, maakt The Whistleblower tot een sterke, aangrijpende thriller"

NRC Handelsblad

"Een schokkend en belangrijk verhaal"

Nu.nl: **** (4 sterren)
"Een mooie balans tussen realiteit, drama en spannende thrillerscènes"
"

Reageer via Facebook

Twitterberichten