LAURA VAN DOLRON ORGANISEERT SLAAPSTAKING VOOR GAZA IN SAMENWERKING MET LUX EN BREBL

Gratis toegang

Hier kun je je direct aanmelden voor de slaapstaking. Toegang is gratis maar registreren is wel nodig.

Meld je hier aan

De slaapstaking op dinsdag 19 december in Brebl is onderdeel van een estafette van slaapstakingen in theaters door het hele land. Initiatiefnemer is theatermaker Laura van Dolron. Met de slaapstaking willen LUX, Brebl en Laura van Dolron aandacht vragen voor de slachtoffers in Gaza en Israël en een sterk signaal afgeven aan de overheid om een permanent ‘staakt het vuren’ af te dwingen. “Wij slapen niet want zij worden nooit meer wakker.”

De avond wordt vormgegeven door theatermaker Laura van Dolron. Samen met het publiek zoekt zij naar wat mooi is en wat beter kan. Ze gebruikt het theater als plek om oprecht te zijn. Andere makers, dichters, filosofen of sprekers worden nog gezocht om de avond mee vorm te geven. Ook is er veel ruimte voor inbreng vanuit het publiek en waar zij behoefte aan hebben. Stilte, gesprek, rouwen, delen.   

Dit past helemaal bij de werkwijze van Van Dolron. “Ik wil kwetsbaarheid een podium geven. Ik beschouw mijn publiek als mijn beste vriend, als vertrouweling. Samen met hen probeer ik een etage te zakken van het hoofd naar het hart.” 

Een moeilijk gesprek

Het gesprek rondom de geëscaleerde situatie tussen Israël en de Hamas blijkt ingewikkeld. Daarom is er ruimte nodig waar de dialoog op een veilige manier kan ontstaan. “LUX is een onafhankelijk podium waar we ruimte willen creëren voor interactie, dialoog en het veilig bespreken van grote onderwerpen. We willen een podium bieden aan de vrije kunst en het vrije woord. Die staan wat ons betreft centraal tijdens deze avond.” – Programmamaker LUXNext, Michèle Bouwmans.   

De stilte vormt de basis

Er wordt van tevoren niks in een vaste vorm gegoten daardoor is er ruimte voor alles. Er is een intiem podium, een vleugel, een geluidsinstallatie, stoelen, zitzakken, dekentjes en er is eten en drinken. De stilte vormt de basis waaruit alles kan ontstaan. Voor iedereen die samen wil zijn. We staan stil bij de nacht die voor velen in de wereld niet vanzelfsprekend rust en slaap biedt. We staan ook stil bij binnen- en buitenlandse ontwikkelingen. Bij wat ze met je doen. Met je gemoed, met je hart, met je liefde.  

Praktisch

De slaapstaking begint op dinsdag 19 december om 22:30 en duurt tot 8:00 in de ochtend. Tot 1:00 uur kunnen bezoekers binnenlopen. Kaarten kosten niks maar voor het borgen van de veiligheid en capaciteit is het registreren wel verplicht. Dit kan via lux-nijmegen.nl 

Uitgelicht door LUX

Junior specials in de meivakantie

Statement

De kaartverkoop voor Go Short 2024 is gestart – dit zijn de highlights

LUX sluit zich aan bij de podiumkunsten actie voor de kinderen van Gaza

Nijmegenaren gezocht voor het kweken van een kunstobject uit GFT

Verwacht: Internationale Vrouwendag en Gelderse Vrijheidsdagen