Hoe kunnen we klassieke muziek van deze uitsluiting bevrijden, en dus dekoloniseren?
Klik op één van de tijden en koop je tickets:
ma 12.05
*Dit is een selectie. In de webshop zijn alle beschikbare prijssoorten zichtbaar.
Hoe kunnen we klassieke muziek van deze uitsluiting bevrijden, en dus dekoloniseren?
ma 12.05
Hoe kunnen we klassieke muziek van deze uitsluiting bevrijden, en dus dekoloniseren?
Veel mensen denken dat Europese klassieke muziek ‘wit’ is en alleen te horen in zalen die een veilige afstand van de maatschappij creëren: witte heren in kostuum bij het nieuwjaarsconcert in Wenen; een canon van witte componisten zoals Beethoven of Strauss. Dit populaire stereotype van stilte en exclusieve witheid heeft dringend bijstelling nodig omdat het zowel de luisteraars als de makers van deze muziek ernstig beperkt.
Hoe kunnen we klassieke muziek van deze uitsluiting bevrijden, en dus dekoloniseren? Wat is hierin de rol van luisteraars, componisten, uitvoerenden en culturele en onderwijsinstellingen?
Bij deze Creative Culture Talk gaan we hierover in gesprek met pianist Djuwa Mroivili. Mroivili zal hun benadering van de Nederlandse klassieke muziek-wereld met ons delen. Hun eigen composities en uitvoeringen komen hierbij aan bod. Bovendien laten negentiende- en twintigste-eeuwse componisten uit de Afrikaanse diaspora zien dat niet alleen nieuwe muziek maar ook de klassieke canon met groot profijt kan worden gedekoloniseerd. Verder zullen we het hebben over de queer- en genderkritiek die onlosmakelijk verbonden zijn met Mroivili’s antiracisme, en hun wensen voor de toekomst en adviezen aan onze studenten. En uiteraard krijgen we de kans om van Mroivili’s werk zelf te genieten.
Studenten, alumni en medewerkers kunnen zich aanmelden via deze link
Amber Stoelman
Amber Stoelman (Radboud Universiteit) is masterstudent Gender Equality, Diversity and Inclusion in Politics. Naast Politicologie en Crisis and Security Management heeft ze een academische achtergrond in gender, cultuur & samenleving, in mondiale rechtvaardigheid & mensenrechten en in conflictstudies. Haar (eerdere) onderzoek richt zich op politieke excuses voor systematische koloniale misdaden en neokolonialisme in contraterreurbeleid. Naast haar studie zet Stoelman zich in voor mensenrechten en kinderrechten.
Anna P.H. Geurts
Anna P.H. Geurts (Radboud Universiteit) onderzoekt achttiende- tot twintigste-eeuwse ervaringen van ruimte, tijd en beweging in en tussen Europa en de Caraïben, en verzorgt onderwijs over de verbanden tussen klassisme, racisme, seksisme, validisme en kunst. Veel van hun blogs, artikelen en boeken zijn hier te vinden. Eerder organiseerde Geurts een Creative Culture Talk over Nederlandse kunst- en erfgoedplekken georganiseerd door en voor gemarginaliseerde mensen.
1u 45m
Debat, Language no problem,
1u 45m
Debat, Language no problem
Djuwa Mroivili (Amsterdam, 1998) is een Comorees-Nederlandse multidisciplinaire kunstenaar, afro-hair inspirator, fangirl, curator en onderzoeker met Amsterdam als thuisbasis. Hoewel ze is geschoold als klassiek pianiste, en concerten nog steeds deel uitmaken van haar werkpraktijk (zowel solo als in samenwerking met anderen), experimenteert ze daarnaast ook met andere vormen van performance waarin muziek een rol speelt. De performances die ze als maker ontwikkelt, zijn vaak maatschappijkritisch en conceptueel gelaagd van aard, en dikwijls geïnspireerd op bevindingen uit archiefonderzoek. Op het podium stelt Mroivili zich vervolgens op als kwetsbare storyteller die muziek, woorden, beeld en lichaam gebruikt om haar verhalen te vertellen. Mroivili heeft een grote liefde voor werken van Zwarte componisten uit de eerste helft van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten, en voert ook geregeld hun werken uit.
Over haar activisme en artistieke praktijk maakte filmmaker Naomi White de documentaire Als ik zelf de zon ben, die in 2023 verscheen en werd genomineerd voor een Gouden Kalf. In maart 2024 verscheen Mroivili’s debuutalbum Adoration, dat zij met contrabassist James Oesi opnam. Sinds 2024 is Mroivili als maker verbonden aan Productiehuis Theater Rotterdam, dat o.a. de voorstelling I Vow To Distract Forever produceerde, waarmee Mroivili in het voorjaar van 2025 door Nederlandse theaters tourt. Ook is Mroivili in 2025 één van de vijftien kunstenaars die middels de 3Package-Deal van het AFK worden ondersteund in hun makerschap.