di 03.06
Hoe ontwerp je een nieuw thuis voor asielzoekers? Het uiteenlopende politieke klimaat zorgt voor grote druk op het ontwerpen van humane asielzoekerscentra. Hoe zorgen we er samen voor dat de participatie rondom vluchtelingenopvang verbetert? Op dinsdagavond 3 juni gaan we tijdens het programma ‘het azc als buurtgenoot’ in gesprek met architect Arna Mačkić, politicus Quirijn Lokker, ontwerper (en voormalig azc bewoner) Nesma Al-Shutfa, en een politicoloog.
Het huidige politieke klimaat heeft veel impact op de ruimtelijke ontwerpopgave voor nieuwe azc’s. Als ze er al komen, dan worden ze – onder druk van een boze menigte – het liefst gepland in het weiland, zo ver mogelijk bij iedereen vandaan. Uit angst voor een aanzuigende werking is de inrichting ervan ‘sober, doch humaan’, en de architectuur van azc’s mag vooral niet te fraai zijn om reacties uit de buurt te voorkomen. Maar hoe humaan zijn deze geïsoleerde, sobere plekken, wanneer een asielprocedure bijna twee jaar duurt en azc’s overvol zitten?
Verbonden AZC’s
Tijdens dit programma bespreken we de uitdagingen van het ontwerpen van een azc als nieuw thuis en als buurtgenoot, tegen de achtergrond een verhit politiek debat. Architect Arna Mačkić (Studio La) presenteert haar onderzoek Het AZC als onderdeel van een inclusieve samenleving en haar ontwerp van een nieuw azc voor Oisterwijk, waarin contact met de buurt een belangrijke rol speelt. Ook vertelt ze in hoeverre het politieke klimaat impact heeft op het ontwerpproces.
Stille midden
De meeste Nederlanders denken genuanceerd over de komst van asielzoekers, bleek onlangs uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, terwijl politieke debatten in de Kamer, mediaberichten en rellen rondom inspraakavonden anders doen vermoeden. Daarna gaat gespreksleider Marit Willemsen in gesprek met Arna Mačkić, Quirijn Lokker, (fractievoorzitter Groen Links Nijmegen) en een politicoloog over de vraag hoe het stille midden beter betrokken kan worden bij procedures rondom nieuwe azc-locaties. Hoe zorg je voor een betere participatie rondom vluchtelingenopvang? En hoe creëer je van daaruit draagvlak voor azc’s die beter in verbinding staan met de buurt?
Ook vertelt Nesma Al-Shutfa (KABK) over haar project I am grateful (?) waarin ze de worstelingen van vluchtelingen in Nederlandse opvangcentra in beeld te brengt. Ze woonde in twee jaar in vijf verschillende AZC’s. In haar project creëert ze ruimtes die de emoties weerspiegelen die daar worden ervaren. Hoe veranderen deze ruimtes onder de druk van eindeloos wachten? Aansluitend gaat ze in gesprek met Mačkić, Lokker en een politicoloog om samen te onderzoeken wat een azc tot een nieuw thuis kan maken.
1u 30m
Debat,
1u 30m
Debat