sluit

Te gast – ACN college Iconische Woningen

Woonhuis Van Wassenhove

Dit derde college in de reeks ‘Iconische Woningen’ staat in het teken van het woonhuis Van Wassenhove van de Belgische architect Juliaan Lampens. Architect en stedenbouwkundige Paul van Hontem introduceert de woning, waar hij zelf ook verbleef.

Aan de hand van een filmportret over Juliaan Lampens en een gastcollege van architect Daan Dufait (wetenschappelijk medewerker faculteit Architectuur van de universiteit Leuven) leren we het uitzonderlijke oeuvre van Juliaan Lampens kennen.

Lampens is niet de man van het grote gebaar. Tot 1960 ontwerpt hij huizen in een soort gemoderniseerde traditionele stijl, maar onder invloed van de Wereldtentoonstelling in 1958 legt hij zich toe op de minimalistische beton-architectuur met een eerlijk materiaalgebruik, een constructieve logische opbouw en soberheid zonder folklore. Deze nieuwe benadering sluit aan bij de architectuur van Le Corbusier en Mies van der Rohe en zijn “brutalisme” heeft grote invloed op de manier waarop beton gebruikt wordt in zowel het interieur als het exterieur van een gebouw. Woning en landschap staan daarbij op gelijke voet.

Zijn belangrijkste werken zijn de kapel van Onze Lieve Vrouw van Kerselare (1966), de openbare bibliotheek van Eke (1970) en woonhuis Van Wassenhove (1974) in St. Martens-Latem.In 1995 kreeg Juliaan Lampens de Grote Architectuurprijs van België voor zijn oeuvre.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?