sluit

te gast – ACN COLLEGE ICONISCHE WONINGEN

JEAN PROUVÉ en VILLA CAVROIS

In dit vierde college in de reeks ‘Iconische Woningen’ van Architectuurcentrum Nijmegen staan twee woonhuizen centraal: het woonhuis van Jean Prouvé in Nancy en villa Cavrois, ontworpen door Robert Mallet-Stevens. De introductie van beide woonhuizen wordt verzorgd door Paul van Hontem, architect-stedenbouwkundige.

Jean Prouvé is een Franse autodidactisch architect, meubelontwerper en industrieel ontwerper.
Hij introduceert het ‘machinetijdperk’ via industriële ontwerpesthetiek in gebouwen, interieurs en meubels. Daarbij maakt hij gebruik van staal en onderzoekt de mogelijkheden van aluminium in zijn ontwerpen. In 1954 ontwerp en bouwt hij zijn eigen huis in Nancy. Via een film van Richard Copans en Stan Neumann maken wij kennis met dit huis.

In 1929 start de bouw van een “Grande Demeure” in Croix in opdracht van de rijke textielfabrikant Jean Cavrois. Het is een modern kasteel, ontworpen door de Parijse architect Robert Mallet-Stevens, met een vloeroppervlakte van 1800 m2, een chauffeurswoning en een grote spiegelvijver. Een totaalontwerp met de integratie van kunst tot in de kleinste details van het gebouw.

Na de oorlog wil een vastgoedontwikkelaar de villa slopen om het bijbehorende park te kunnen verkavelen. Onder druk van de omwonenden wordt de sloopaanvraag afgewezen, maar door vandalisme verwordt het tot een ruïne. Pas na 10 jaar koopt de Franse staat het huis en start de restauratie van het pand. Kosten: 23 miljoen euro. Samen met Le Corbusier is Mallet-Stevens een van de meest besproken architecten van de jaren 30.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden