sluit

Te gast – ACN college: iconische woningen

Architectuur Centrum Nijmegen

In deze 4-delige collegereeks vertelt de Nijmeegse architect-stedenbouwkundige Paul van Hontem over zijn ontmoetingen met 10 internationale bijzondere woningen. Woningen die voorbeeld stellend of revolutionair waren binnen hun context én bovendien door het publiek bezocht kunnen worden.

Het eerste huis dat in deze reeks behandeld wordt is het woonhuis met praktijkruimte aan de Rue Saint Guillaume 31 in Parijs. Het woongedeelte van dit pand is nog steeds als woning in gebruik en door het gebruik van glazen bouwstenen in de buitengevel is het gebouw bekend als La Maison de Verre. Dit gebouw is ontstaan in de periode 1927-1932 vanuit een samenwerking tussen de Franse interieurontwerper/architect Pierre Chareau en de Nederlandse architect Bernard Bijvoet. Chareau en Bijvoet bouwen het project samen met de metaalbewerker Louis Dalbet, die verantwoordelijk is voor alle stalen onderdelen van het huis. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van alle lossen en vaste bouwdelen van het pand, en dat levert op maat gesneden oplossingen op die functionaliteit en originaliteit in een tijdloze schoonheid combineren.

INLEIDING
De introductie van La Maison de Verre wordt verzorgd door Paul van Hontem, architect stedenbouwkundige, en er wordt een film over dit bijzondere huis vertoond van Richard Copans en Stan Neuman. Verder zal Suzy Leemans een toelichting verzorgen over de kenmerken van het werk van Bernard Bijvoet. Suzy Leemans (1967) was verbonden aan Braaksma & Roos Architecten in Den Haag en als docent aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Momenteel is zij werkzaam als zelfstandig onderzoeker en heeft samen met Jan Molema een boek geschreven over het werk van Bijvoet “Cher maître van de Nederlandse architectuur”, dat tijdens de avond te verkrijgen is.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden