sluit

Te gast – ACN College: Inconische woningen

Theo van Doesburg en Jean Debuffet

Op de tweede avond van de reeks Iconische Woningen maken we kennis met twee woonhuizen die door kunstenaars zijn ontworpen. Het huis van Theo van Doesburg in Meudon val Fleury (FR) en Villa Falbala van kunstenaar Jean Dubuffet in Perigny-sur-Yerres (FR).

Sinds het begin van de jaren tachtig is het Van Doesburghuis in het bezit van de Nederlandse staat. Het bekende kunstenaarshuis heeft zijn oorspronkelijke functie als atelierwoning behouden en weerspiegelt de architectuuropvattingen van De Stijl en Van Doesburgs zoektocht naar “beeldende architectuur”.

In Perigny-sur-Yerres ontwerpt kunstenaar Jean Dubuffet zijn villa Falbala. Het is één van de jongste monumenten van Frankrijk en kan worden beschouwd als een kunstmatige grot, waarin de kunstenaar zich terugtrekt om zijn werk te overdenken. Tijdens het leven van Dubuffet zijn bezoekers niet welkom in zijn privéwoning, maar tegenwoordig leidt de Foundation Dubuffet belangstellenden rond in het Cabinet Logologique. Een bizarre ruimtelijke ervaring van de informele “art-brute” opvatting van de kunstenaar.

Documentaire: De waarheid als een koe – over het werk en de denkwereld van Theo van Doesburg. Samenstelling en moderatie: Paul van Hontem, architect-stedenbouwkundige.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden