sluit

Te gast – ACN college Iconische woningen Laatste kaarten

Architectuurcentrum Nijmegen

In deze 4-delige collegereeks vertelt de Nijmeegse architect-stedenbouwkundige Paul van Hontem over zijn ontmoetingen met 10 internationale bijzondere woningen. Woningen die voorbeeld stellend of revolutionair waren binnen hun context én bovendien door het publiek bezocht kunnen worden.

Aan bod komen onder andere La maison de Verre (Pierre Chareau) en de architectuur van Bernard Bijvoet, de Falbala van Jean Dubuffet en het woonhuis van Theo van Doesburg in Meudon, het oeuvre van Juliaan Lampens, Villa Cavrois van Mallet Stevens en de woonhuizen van Jean Prouvé.

INLEIDING
Als inleiding op de reeks neemt prof.dr. Nico Nelissen ons mee op een tocht langs uiteenlopende iconische huizen (waaronder bijvoorbeeld Villa Savoye van Le Corbusier, Villa Tugendhat van Mies van der Rohe en het Glass House van Philip Johnson). Hij zal ingaan op waar we iconische huizen vinden, wie de opdrachtgevers waren, welke architecten daaraan hebben gewerkt en wat dan zo bijzonder aan die huizen is. Nelissen presenteert een ‘referentiekader’ voor de wijze waarop iconische huizen beschreven, geanalyseerd en becommentarieerd kunnen worden. Moeten we ver reizen om iconische huizen te bezoeken, of zijn die ook in Nijmegen en omgeving te vinden?

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden