sluit

TE GAST – De dag van de inspirerende film

‘Waar ben je thuis?’ is het thema van de 21ste editie van de Dag van de Inspirerende Film. Twee topfilms staan op het programma: A Tale of Three Sisters en Take Me Somewhere Nice.

Door migratie, vlucht, oorlog en armoede zijn veel mensen in deze wereld niet meer op ‘hun’ plek. Maar wat gebeurt er als ze weer ‘thuis’ komen? Beide films laten op indringende wijze zien hoe geboortegrond en geboortehuis dan evenzeer aantrekken als vervreemden. Overal nergens thuis.

PROGRAMMA
10.15 – 10.20 uur Welkom en opening door dagvoorzitter Hennie Burggraaff
10.20 – 10.30 uur Meditatieoefening door Ted van Rijt
10.30 – 12.00 uur Vertoning Take Me Somewhere Nice
12.00 – 12.45 uur Filmgesprek o.l.v. Rolf Deen
12.45 – 14.00 uur (lunch)Pauze
14.00 – 15.50 uur Vertoning A Tale of Three Sisters
15.50 – 16.35 uur Filmgesprek o.l.v. Anneke Smelik
16.35 – 16.45 uur Afsluiting en invullen evaluatieformulier
v.a. 16.45 uur Informele uitloop in foyer/café

Aansluitend aan de vertoningen van Take Me Somewhere Nice (winnaar Special Jury Award van het International Film Festival Rotterdam 2019) en A Tale of Three Sisters (winnaar World Cinema Exchange Award 2019) diepen we het thema uit in een filmgesprek onder leiding van respectievelijk Rolf Deen en Anneke Smelik. Rolf Deen is agoog, bestuurslid van Het Filmgesprek en werkzaam in de energiesector. Anneke Smelik is hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit. Dagvoorzitter is Hennie Burggraaff, programmamaker radio bij KRO-NCRV. Ted van Rijt verzorgt namens het Han Fortmann Centrum een korte mindfulness-oefening om het publiek voor te bereiden op een reflectieve, meditatieve kijkervaring. Hij is oud-directeur van het Han Fortmann Centrum en mindfulnesstrainer.

A TALE OF THREE SISTERS
Anatolië, jaren 1980. Weduwnaar Şevket heeft zijn drie dochters als pleegkinderen ondergebracht bij rijke families. Maar als de zusjes Reyhan, Nurhan en Havva de een na de ander terugkeren naar hun arme geboortedorp, zit Şevket met de handen in het haar. Hij kan zijn drie dochters niet onderhouden. En makkelijk van karakter zijn ze ook niet; de zussen kunnen niet wachten om het dorp weer te verlaten. Wat te doen? In zijn derde speelfilm verweeft regisseur Emin Alper (1974) elementen uit de Turkse folklore met schilderachtige beelden van een Anatolië in clair-obscur. Ondertussen toont hij ook hoe de tradities van het platteland botsen op het streven naar zelfstandigheid van jonge vrouwen.

TAKE ME SOMEWHERE NICE
Kun je twee dingen tegelijk zijn, of ben je dan geen van beide? Alma zit overal net tussenin: in Nederland opgegroeid als kind van Bosnische ouders, geen meisje meer, maar ook nog niet echt vrouw. Haar vader kent ze nauwelijks, maar als hij in een Bosnisch ziekenhuis wordt opgenomen besluit ze hem nog één keer op te zoeken. Dat is het startpunt van een reis met onbekende bestemming, waarin Alma haar land van herkomst en zichzelf ontdekt.

Het eendaagse filmfestival de Dag van de Inspirerende Film is een initiatief van Het Filmgesprek en het Han Fortmann Centrum in samenwerking met LUX.

Kosten voor de lunch en andere consumpties zijn voor eigen rekening van de deelnemers.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?