sluit

TE GAST – Het Parkinson Weekend presenteert: film Awakenings

Neuroloog Oliver Sacks noteerde zijn ervaringen in 1969 met comateuze, slaapzieke patiënten en zag zijn boek in 1990 waarheidsgetrouw verfilmd. Sacks (hier Sayers genaamd, gespeeld door Williams) probeert de drug L-dopa uit op Leonard (De Niro), die al dertig jaar reactieloos door het leven gaat. En zowaar, de slapende wordt wakker en wil het leven inhalen.

Maar hoe zit het met de bijwerkingen? De Niro toont wonderbaarlijke motoriek, Williams doseert zijn humor en samen zorgen ze ervoor dat het thema – pas op dat je niet vergeet om gelukkig te zijn – op acceptabele, niet al te sentimentele wijze wordt overgebracht.

Deze film wordt ingeleid door neuroloog Barend Florijn, neuroloog in opleiding. Na afloop van de film gaat hij in gesprek met de zaal rond het onderwerp narrative medicine.
Narrative medicine is het gebruik van verhalen, kunst of films van zowel patiënten en zorgprofessionals om de zorg menselijker te maken, kwaliteit van zorg te verbeteren, zingeving te ondersteunen, veerkracht te vergroten en vooral ook troost te geven.

intonijmegen.com/parkinson-weekend