sluit

TE GAST – Hoeveel democratie kan het klimaat verdragen?

Hoeveel democratie kan het klimaat verdragen?

Debat: Hoeveel democratie kan het klimaat verdragen? Burgers aan zet.
Organisator: Radboud DemLab x De Balie
Met: Eva Rovers (journalist), Jan van der Meer (gedeputeerde Gelderland) Marc Davidson (Filosoof), Thijs Bouman (psycholoog) en Marie Theuwis (Politicoloog)

Om de opwarming van de aarde af te remmen zijn ingrijpende maatregelen nodig, zowel op mondiaal als landelijk en lokaal niveau. Het is echter de vraag of voor al die windmolenparken, zonnevelden, kerncentrales en warmtepompen altijd voldoende draagvlak is. Wat, als dat ontbreekt? Moet de overheid doorzetten, of luisteren naar de wil van inwoners? Volgens sommigen is een beetje dwang nodig om een klimaatcrisis af te wenden. Anderen vrezen dat de democratie te grabbel wordt gegooid voor een ‘hoger goed’. Want: hoeveel klimaat kan de democratie aan? En lígt de grootste bottleneck wel bij de burger, of kunnen we ons beter afvragen hoeveel politiék het klimaat aankan?

Sommigen verwachten dat lokale burgerberaden in de lijn van de G1000 ervoor kunnen zorgen dat de lasten van die ingrepen evenredig worden verdeeld. Kan de (lokale) overheid de toekomst zo klimaatbestendig maken, en het vertrouwen van burgers tegelijk behouden? Daarover gaan we in gesprek met experts, hoogleraren, beleidsmakers en bewoners.

Over deze serie: De wantrouwige samenleving

Wie het nieuws volgt heeft het langs zien komen: protesten online en offline, felle kritiek op de mainstream media en het beeld dat mensen controle verliezen op de veranderingen in hun wijk. Het lijkt alsof we elkaar steeds minder vertrouwen. Maar is dat ook zo? En wat betekent deze beeldvorming óf deze waarheid voor onze democratie? Het Amsterdamse kunstcentrum De Balie en het Democratisch Laboratorium (Demlab) van de Radboud Universiteit slaan de handen ineen en presenteren een drieluik over de wantrouwige samenleving.

Entreeprijs: €10,-
Toegang gratis op vertoon van studentenkaart RU

Website: ru.nl/demlab

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?