sluit

Te gast – Nijmeegs Strijkersgilde

Tijdgenoten

Op zondag 10 februari speelt het Nijmeegs Strijkersgilde werken uit de jaren ‘30 van de componisten, Sjostakovitsj, Sibelius Barber en Weiner.

Onder leiding van dirigent Stef Collignon speelt het Nijmeegs Strijkersgilde o.a. het virtuoze pianoconcert nr.1 van Dimitri Sjostakovitsj met de talentvolle pianiste Ellyne Wieringa en trompettist Peter Hendriks.

De contrasten kunnen nauwelijks groter zijn: het onwaarschijnlijk virtuoze, neo-barokke concert voor piano, trompet en strijkers van Dimitri  Sjostakovitsj uit 1933 is feitelijk een soort microkosmos van zijn volledige oeuvre. Van Samuel Barber wordt een serenade gespeeld uit zijn beginperiode (opus 1). Vervolgens volgen Jean Sibelius’ onvervalste hit, de “Valse Triste” 1903 en zijn Andante Festivo. Het lichtzinnige en vrolijke Divertimento No.2 van Leo Weiner, ontstaan in 1938 is een stuk dat zelden wordt uitgevoerd.

Sinds 2008 brengt het Nijmeegs Strijkersgilde muziek over het voetlicht die specifiek voor strijkorkest is geschreven. Dit rijke genre verdient volgens hen meer aandacht in de regio Arnhem-Nijmegen. Jaarlijks speelt het orkest twee ambitieuze projecten met uiteenlopende thema’s en wisselende dirigenten. Het orkest werkt op projectbasis en bestaat uit ervaren musici.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden