sluit

Symposium Bewonersenergie

De woningmarkt moet de komende jaren een flinke energietransitie ondergaan, zo heeft de overheid bepaald. De CO2 uitstoot moet omlaag, willen we voldoen aan het Klimaatakkoord. Daarom organiseren we op 25 oktober het landelijke symposium Bewonersenergie – Op zoek naar je rol in de energietransitie.

Dit symposium is een samenwerking tussen het Platform Nijmeegse Woningcorporaties, LUX en Stookjerijk.

In de komende jaren moeten woningen steeds energiezuiniger worden, uiteindelijk moeten ze zelfs helemaal van het gas af. Hoe zetten woningcorporaties, huurders en gemeenten samen deze energietransitie in? Welke rol kunnen bewonersorganisaties spelen in die transitie? Ben je huurdersvertegenwoordiger? Of werk je nauw samen met huurdersvertegenwoordigers? Dan is dit symposium een mooie gelegenheid om samen met corporaties en gemeenten na te denken over de toekomst van de woningmarkt en jouw rol in de energietransitie.

Overdag bieden we inspirerende workshops en prikkelende interviews, onder andere met Harriët Tiemens, wethouder ‘Duurzaamheid, wonen en mobiliteit’ in Nijmegen, European Green Capital 2018. We praten over thema’s als energieneutraal wonen: wat is er allemaal mogelijk? We leren meer over menselijk gedrag en duurzaamheid. En over de samenwerking tussen huurdersvertegenwoordigers, corporaties en gemeenten: hoe kunnen we goed gebruik maken van elkaar?

In de avond is er onder andere de uitreiking van de Stookjerijk Trofee* aan de gemeente met de meest duurzame prestatieafspraken voor 2018. Laat je verrassen door initiatieven, denk mee over hoe we de grote opgave van verduurzaming samen voor elkaar kunnen krijgen.

*De uitreiking van de Stookjerijk trofee wordt mogelijk gemaakt door de Natuur en Milieufederaties in samenwerking met de Woonbond.

PROGRAMMA

Het symposium vindt plaats op donderdag 25 oktober 2018 en bestaat uit een dag- en avonddeel. Het begint om 13.30 uur en om 17.35 uur is er een lopend buffet waarna het avonddeel begint. Het programma eindigt om 21.00 uur met een borrel. Hans Etman is dagvoorzitter.

14.00 uur – Welkom

14.05 uur – Vraaggesprek met Wethouder Harriët Tiemens
In 2017 gaf Trouw haar een eervolle vijfde plek in de ‘Duurzame 100’ lijst. Wat zijn de obstakels op weg naar verduurzaming en samenwerking? En waar liggen volgens haar kansen?

14.15 uur t/m 14.45 – Lezing Pallas Agterberg
Pallas is directeur Strategie bij netwerkbedrijf Alliander. Zij buigt zich elke dag over de toekomst van (duurzame) energie.

14.45 uur t/m 15.00 uur – Driegesprek
Harriët Tiemens, Pallas Agterberg en Paul van Roosmalen, bestuurder van woningcorporatie De Gemeenschap, kaarten de thema’s van vandaag aan.

15.15 uur t/m 16.15 uur – Workshopronde 1
Zie schema.

16.30 uur t/m 17.30 uur – Workshopronde 2
Zie schema.

17.30 uur t/m 17.35 uur – Nabespreking middag
Tussen dagvoorzitter Hans Etman en Paul van Roosmalen.

17.35 uur – Lopend buffet

19.00 uur – Start avonddeel

19.20 uur – Introductie genomineerden Stookjerijk Trofee
Door Dolf Neilen (Aedes), Maarten Visschers (GNMF) en Paulus Jansen (Woonbond).

19.35 uur – Bespreken uitkomst workshops
Wat zijn de gouden tips? Wat waren de beste ideeën tijdens de innovatiesessie? En wat zijn de voornemens van de tripartite-overleggen?

19.55 uur – ‘Een nieuw klimaatvocabulaire’
Inhoudelijk en vermakelijk intermezzo door Evanne Nowak over nieuwe woorden om het klimaatprobleem te beschrijven.

20.10 uur – Bekendmaking top drie Stookjerijk Trofee

20.20 uur – Gesprek over de toekomst
Hoe gaan we verder naar 2050? Paulus Jansen, Kees van Kampen (Woongenot en voorzitter Platform Nijmeegse Woningcorporaties) en enkele huurders gaan in gesprek.

20.40 uur – Uitreiking Stookjerijk Troffee
Door Paulus Jansen, interim-directeur van de Woonbond en voormalig wethouder in Utrecht. Utrecht was tevens de winnaar van de Stookjerijk Trofee in 2017.

20.50 uur – Afsluiting door Kees van Kampen en Hans Etman

21.00 uur – Borrel + Live muziek door Willy Vetsap

WORKSHOPRONDES

Ronde 1 start om 15.15 uur (t/m 16.15 uur).
Ronde 2 start om 16.30 uur (t/m 17.30 uur).

Workshop 1: Wat is energieneutraal wonen?
Bustour langs meerdere Nijmeegse goede voorbeelden van energieneutraal wonen. We bezoeken onder meer Strowijk Iewan, studentencomplex Doddendaal en renovatieprojecten in Dukenburg. Hoe voelt, ruikt, en klinkt energieneutraal wonen?
LET OP: De bustour loopt door in ronde 2. Deze workshop wordt niet herhaald. 

Workshop 2: Hoe krijgen we elkaar in beweging?
Hoe krijg je elkaar zover om in beweging te komen? En wat als het abstracte klimaatprobleem de motivatie is? Hoe kunnen we dat gebruiken? Marco Bakker neemt je mee.

Workshop 3: Een duurzaam tripartite overleg
Hoe bepalen we onze positie in het tripartite overleg? En hoe krijgen we dit overleg zo duurzaam mogelijk?
Onder leiding van Cindy Cloin leren we van elkaar en voeren een debat op voeten, waarbij we ons door de ruimte bewegen en zo onze positie ten opzichte van elkaar bepalen.

Workshop 4: Inspirerende projecten
In twee keer een uur leren we onder leiding van Quirijn Lokker van inspirerende projecten. Met onder meer Energie Expeditie Drenthe, Nijmegen hout van de Wolfskuil en de pilot ‘Jouw thuis’ van Portaal.

Workshop 5: Innovatiesessie
Met de voeten in de spreekwoordelijke klei. Hoe zie jij duurzaamheid in de wijk voor je in de toekomst? We denken samen en maken het concreet, met Jan-Jaap in der Maur als workshopleider.

INSCHRIJVEN

Inschrijven is kosteloos, maar wel verplicht.
Aanmelden voor het gehele programma, het dag- of avonddeel kan door je hier in te schrijven. Je kunt hier meteen je mailadres achterlaten zodat we je op de hoogte kunnen houden van de rest van het programma.

LOCATIE

Honigcomplex
Waalbandijk 20-22
6541 AJ
Nijmegen

Praktische informatie over de bereikbaarheid vind je hier

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden