sluit

Film & Gesprek – A Private War

Avond over oorlogscorrespondentie
Specials

Oorlogscorrespondenten krijgen in hun werk veel voor de kiezen. In hun poging de verhalen van mensen kilometers verderop voelbaar en begrijpelijk te maken, zien ze vaak de vreselijkste dingen. Wat drijft hen? We kijken de film A Private War en gaan in gesprek met journalist Minka Nijhuis.

BRUG TUSSEN DAAR EN HIER
Wie het nieuws een beetje bijhoudt weet het: geweld is iets van alle tijden. Alhoewel we in Nederland al bijna 75 jaar in vrede leven, eisen oorlogen elders iedere dag vele levens. De afstand tussen de verhalen van kilometers verderop en het leven hier, wordt overbrugd door de correspondenten die ons deze verhalen vertellen. Wat doet dit werk met hen? En wat drijft ze om de verhalen te blijven vertellen?

Minka Nijhuis doet al ruim vijfentwintig jaar verslag vanuit conflictgebieden. Ze schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en de Groene Amsterdammer. De afgelopen jaren deed ze verslag van conflicten in Cambodja, Birma, Syrië, Oost-Timor, Irak en Afghanistan. Daarnaast ontving ze de Bob den Uyl prijs voor haar boek Birma: land van geheimen. Samen met haar praten we na afloop van A Private War over het werk van oorlogsverslaggevers.

FILM: A PRIVATE WAR
A Private War is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een van de meest gevierde oorlogscorrespondenten van deze tijd: de Britse Marie Colvin (Rosamund Pike). Totaal onbevreesd en opstandig dringt ze door tot de kern van gewapende conflicten om de onderdrukten een stem te geven. De ellende waar ze mee geconfronteerd wordt, laat diepe sporen na in haar persoonlijke leven. Ondanks de grote offers die haar werk vraagt, blijft ze haar missie volgen om het ware oorlogsleed te tonen en samen met oorlogsfotograaf Paul Conroy (Jamie Dornan) begint ze aan de gevaarlijkste opdracht van hun leven in de belegerde Syrische stad Homs…

75 JAAR VRIJHEID
De bevrijding van Europa, 75 jaar geleden, ging niet zonder slag of stoot. De 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog staat in het teken van stilstaan bij het verleden, maar misschien nog meer in het teken van het betrekken van de jongere generaties. Hoe zorgen we dat jongeren van nu, die oorlog kennen van de media, zich realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is?

 

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden