sluit

Adriaan van Dis & Jalila Essaïdi – Opening Nimma aan zee

Nimma aan zee

Tijdens de openingsavond van ons Kunst voor klimaat festival Nimma aan zee 2021 gaan schrijver Adriaan van Dis en biokunstenaar Jalila Essaïdi met elkaar, gasten en het publiek in gesprek over de waarde van kunst voor klimaat, de actuele gebeurtenissen en de toekomst op een opwarmende aarde. Dit doen zij aan de hand van verschillende kunstvormen, verrassende fragmenten en interessante gasten – live en op het grote doek.

Het openingsprogramma is live en online te bezoeken!

Over de hoofdgasten Adriaan van Dis en Jalila Essaïdi

Adriaan van Dis is een veelzijdig, geëngageerd schrijver, getuige romans als Indische duinen en Tikkop. In 2015 won hij de Libris Literatuurprijs met Ik kom terug. In zijn laatste roman, Klifi, schetst hij een nabije toekomst waarin de Oranjes zijn verjaagd en een orkaan over de Republiek Nederland is getrokken. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers en komt in verzet. Hiermee geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming, iets dat de regering liever in de doofpot stopt.

Jalila Essaïdi is een baanbrekend biokunstenaar. Ze ging wereldwijd viral met haar kogelwerende huid, gemaakt van menselijke huid en spinrag. Ook maakt ze voor haar project Mestic® van koeienmest plastic en kleding. Ze won meerdere prijzen voor haar werk en richtte in 2011 BioArt Laboratories op.

Duo-presentatoren: jong & oud(er)

Tijdens het festival wordt elk programma door een volwassene en jongere presentator gepresenteerd want oorzaak & gevolg overstijgen meerdere generaties. Voor het openingsprogramma zijn dit:

Jennifer Muntslag – Jennifer is presentatrice die als een frisse wind, vol enthousiasme en humor door de zaal heen waait. Ze is bekend van de wekelijkse late night talkshow bij Pakhuis de Zwijger, als jaarlijks terugkerende host tijdens Amsterdam Roots Festival, Oerol, Kunstbende, vloggen voor My Daily Shot of Culture en diverse Spoken Word events tot aan clubavonden in de Paradiso, Melkweg en vele clubs/festivals in binnen en buitenland.

Lars Westra werd door De Gelderlander ooit de ‘Greta Thunberg uit Nijmegen’ genoemd. Met zijn onderneming Visie Van Kinderen komt hij op voor kinderrechten. Daarnaast bracht hij al een boek uit, Ons Recht, met verhalen over kinderrechtenstrijders. Hij was vorig jaar de jongste spreker ooit voor het Gelders provinciebestuur.

Over de andere gasten

Kathinka Polderman is de meest onverschrokken liedjesbakker van de lage landen. Al ruim 15 jaar draagt Polderman haar unieke steentje bij aan het cabaret en steeds is deze tegendraadse taalvirtuoos ongepolijst, gortdroog, origineel en onverstoorbaar.

Lev Avitan is filosofiestudent én een woordkunstenaar met een boodschap. Soms gaat zijn boodschap over de mooie dingen in het leven, maar ook racisme, ongelijkheid en onrechtvaardigheid komen aan bod. Lev verzorgt tijdens het openingsprogramma een spoken word wrap-up van de avond.

René ten Bos is filosoof, voormalig Denker des Vaderlands en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij filosofeert mee over (post-)antropoceen, symbioceen en de klimaattransitie.

Lisette van Beek is promovendus aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek in het Europese project Climagenaries naar hoe we met behulp van kunst of design de klimaattransitie en onze toekomst anders kunnen verbeelden.

Onderdeel van het Kunst voor klimaat festival Nimma aan zee

Dit programma is onderdeel van het Kunst voor klimaat festival 2021, waarbij LUX jong en oud publiek uitnodigt om via verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden rondom de klimaatuitdaging. Hiervoor zet LUX diverse kunstvormen in, van film & theater tot ervaringsprogramma’s voor diverse leeftijden. (Internationale) kunstenaars, denkers, schrijvers en klimaatexperts komen van vrijdag 10 t/m zondag 12 september naar Nijmegen om met het publiek in gesprek te gaan. Bekijk het programma.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?