sluit

Afval: waar gaat dat heen?

Duurzaamheidscafé
duurzaamheidscafé

Elke Nederlander produceert jaarlijks gemiddeld 490 kilo afval. We leveren daarvan zo’n 60 procent gescheiden in, maar is dat iets om trots op te zijn? Want wat gebeurt er precies met al die soorten afval? Kunnen we erop vertrouwen dat het goed verwerkt wordt? En moet het aantal kilo’s niet sterk omlaag? Daarover gaat dit Duurzaamheidscafé. Er valt nog véél winst te behalen.

Heel veel huishoudens scheiden hun afval. Van al het papier en glas brengen we meer dan 75 procent naar de papier- of glasbak. Van het gft scheiden we 65 procent. En plastic verpakkingen en drinkpakken houden we ook steeds meer apart, aldus cijfers van Milieucentraal.nl.

Tegelijkertijd zetten mensen vraagtekens bij het nut ervan. Wat gebeurt er precies met al dat gescheiden afval? Wat is de kwaliteit ervan? Is alles wel echt duurzaam te verwerken? Al die soorten plastic zijn nauwelijks goed te recyclen, toch?

Bron- en nascheiding

En dan is er nog zoiets als bron- en nascheiding. In Nijmegen scheiden we netjes ons afval. In steden als Rotterdam en Amsterdam gooien ze juist weer veel in één en dezelfde bak. Daar gaan de sorteermachines van het afvalbedrijf het vuilnis te lijf. Wat werkt beter?

Weg met afvalstromen

Tijdens het café zoomen we ook in op mogelijkheden om de afvalstromen drastisch te verminderen. Is het mogelijk om zonder afval te leven? En hoe kunnen bedrijven hun afvalstromen drastisch aanpakken?

Natuurlijk is er volop ruimte voor vragen en discussie. Margot Ribberink, ambassadeur van weer, klimaat en duurzaamheid, presenteert de avond en leidt de gesprekken.

Sprekers zijn onder anderen:

Er is een cultureel intermezzo en een kleine afvalquiz. Aan het eind van de avond vat spoken word artist Lev Avitan de avond weer op geheel eigen wijze samen.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met DAR.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?