sluit

Blinde Vlek? – Mensenrechten in Europa

Programma Vrede van Nijmegen Penning
Festival

Zijn mensenrechten in Europa onze blinde vlek? Zie, ervaar en begrijp in vier dagen hoe ons Europa omgaat met mensenrechten, en denk na over onze plichten.

Mensenrechten en -plichten
Europa vindt mensenrechten heel belangrijk. Toch worden ze geschonden, en dichter bij huis dan we denken. Verdrinkende vluchtelingen in de Middellandse Zee. De muur om Fort Europa om mensen in nood buiten de deur te houden. Onze omgang met daklozen.

Woord, theater, film, boottocht
Ervaar met rederij Lampedusa op welke boten vluchtelingen aankomen in Europa. Leer van filosoof Rob Wijnberg, juriste Ashley Terlouw en andere wetenschappers hoe zij aankijken tegen vluchtelingen, mensenrechten, – plichten en grenzen.

Leer welke visionairs volgens theatermaker Lucas de Man Europa vooruit kunnen helpen. Luister naar mooie muziek en bekijk indrukwekkende films over vluchtelingen, armoede en het gevangeniswezen in Europa. Denk na over je eigen rechten en die van vluchtelingen.

Stort je in Blinde Vlek, leer en denk verder over mensenrechten in Europa.

Bekijk het veelzijdige programma:

WO 16 NOV         LUX      19:30 Over de grens | Blinde Vlek OPENING

DO 17 NOV            LUX      19:30 9999 | FILM en GESPREK

DO 17 NOV           LUX      20:00 De Man door Europa | THEATER en GESPREK

VR 18 NOV           S.kerk   15:45 Uitreiking Vrede van Nijmegen penning

VR 18 NOV           LUX      19:30 I, Daniel Blake (voorpremière) | FILM en GESPREK

ZA 19 NOV            LUX      12:30 Fuocoammare | FILM

ZA 19 NOV            LUX      15:00 Welcome | FILM en GESPREK

ZA 19 NOV            LUX      19:30 Fuocoammare | FILM en GESPREK

ZA 19 NOV            Waalkade Lampedusa aan de Waal | BOOTTOCHT Afvaarten over de hele dag verspreid.

Kosten € 5,00 voor de opening en de films en € 7,50 voor het theater De Man in Europa. De boottochten met rederij Lampedusa zijn gratis. Inschrijven kan per onderdeel.

Blinde Vlek? is het programma rond de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning op vrijdag 18 november 2016. Dit jaar ontvangt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de penning voor zijn inzet en cruciale rol in de bescherming van de mensenrechten in Europa. Eerder ging de penning naar  Jacques Delors, Umberto Eco en Neelie Kroes. Blinde Vlek toont het belang van het werk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Blinde Vlek? is een programma van Radboud Reflects en LUX . De uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning ligt in handen van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en NXP en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Democratie en Media, VluchtelingenWerk Nederland en Europe Direct Nijmegen.

 

161116_debat_DeBlindeVleklogo 161116_debat_Blindevleklogo_2 161116_debat_BlindeVleklogo_3 161116_debat_BlineVleklogo4

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden