Waar sommigen enthousiast de toekomst beschrijven met termen als ‘bio-‘ of ‘circulaire economie’, krijgt filosofe en schrijfster Lisa Doeland het daar benauwd van. Kunnen we namelijk wel volledig recyclen zonder restjes achter te laten? En wat doet een circulaire economie voor de machtsverhoudingen in de wereld?
In haar nieuwe boek ‘Apocalypsofie’ stelt Doeland de vraag of het niet beter is als we op een hele nieuwe manier gaan leven, zowel in ons doen als denken. Filosoferen is immers leren om te sterven, en in tijden van ecologische catastrofe moeten we ook met onze ‘uitsterfelijkheid’ leren omgaan. Benieuwd hoe de toekomst er nog meer uit kan zien? En hoe de filosofie ons kan leren om uit te sterven? Kom op zondagochtend 11 juni naar het pop-up bos op het Mariënburgplein voor een voorleessessie en verdiepend gesprek!
Lisa Doeland is filosoof. Ze werkt aan de Radboud Universiteit en de UvA en doet promotieonderzoek naar afval. Samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul schreef ze Onszelf voorbij: Kijken naar wat we liever niet zien (2018). Haar essays verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, Wijsgerig Perspectief en de Nederlandse Boekengids.
Het gesprek wordt gemodereerd door Iris Romeijnders.
Kom met het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee op 9, 10 en 11 juni in LUX Nijmegen los van de grenzen van je belevingswereld. Verplaats je in inheemse culturen, natuur, organismen en andere en nieuwe realiteiten. Loop met ons door het Nijmegen van de toekomst, wandel door het pop-up bos in de versteende stad, onderzoek mogelijke toekomstscenario’s, kom luisteren naar spoken-word artiesten, spraakmakende en activistische sprekers en nog veel meer.