sluit

Building Conversation

In gesprek over Europa

Op 23 mei mogen we weer onze stem uitbrengen voor de Europese Parlementsverkiezingen en meebepalen hoe de Europese Unie er de komende jaren uit ziet. Maar hoe zien wij onszelf in relatie tot de EU? En hoe gaan we hierover in gesprek? Deze middag praten we onder begeleiding van Building Conversation met elkaar over deze vragen.

TEGENOVER ELKAAR
De Europese Unie is niet onomstreden, van Brexit tot de gele hesjes, we kijken vaak naar hoe de Europese politiek ons belemmert. Daartegenover staat weer een hele groep mensen die juist het belang van de EU benadrukt. Het resultaat is een debat waarin we vaak op onze strepen blijven staan in de hoop ons gelijk te behalen. Maar wat gebeurt er wanneer we, bij wijze van experiment, elkaars standpunten naar hartenlust gaan verdedigen om daarna weer het gesprek aan te gaan? Laat dat nu precies zijn wat we tijdens dit programma gaan onderzoeken.

AGONISTISCH GESPREK
De agonist is de tegenstander, niet te verwarren met de antagonist, de vijand. Tussen consensus en oorlog ligt een groot scala aan mogelijkheden waarin we elkaars tegenstanders kunnen zijn, en juist daar moeten we gebruik van maken. Het Agonistisch gesprek is ontwikkeld in reactie op de filosofe Chantal Mouffe die spreekt over het belang van conflict in de politieke arena. Mouffe doet een oproep aan kunstenaars om mee te werken aan de ontwikkeling van wat zij noemt de agonistische ruimte. Building Conversation geeft gehoor aan die oproep. Deze middag praten we samen over onze visie op de Europese Unie.

ONTMOETINGSPLEK
We ontmoeten elkaar op het Mariënburgplein. Parallel aan het programma in de zaal worden voorbijgangers hier verleid om in gesprek te gaan over het thema. We sluiten het gesprek af met een gezamenlijke maaltijd.

Meedoen? Meld je dan aan via de ticketbutton, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Dit programma is een samenwerking tussen LUX Nijmegen, Building Conversation en Europe Direct Nijmegen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden