sluit

College: Van Eva tot Anne

De opbrengst van LHBTQIA+ representatie in Nederlandse media
Rainbow Collective Festival

In dit college Van Eva tot Anne laat Linda Duits aan de hand van beelden zien dat LHBTQIA+ representatie belangrijk is voor de emancipatie van deze groepen.

Wie onzichtbaar is, is kwetsbaar. Als we je niet zien, geeft dat de boodschap dat je er niet mag zijn. Neem nou de lesbische vrouw. Een Vrouw Als Eva (1979) was een van de eerste Nederlandse films over een vrouw die verliefd wordt op een vrouw. De film werd door sommige critici nog ontvangen als “feministisch pamflet”. Ruim 40 jaar later is een lesbische vrouw in de hoofdrol geen uitzondering meer. Anne+ (2021) bijvoorbeeld is wereldwijd op Netflix te zien voor een breed publiek.

Representatie is een belangrijk onderwerp voor hedendaagse activisten. Dat is terecht, want representaties geven vorm hoe we over de wereld denken en welke plek we zelf in die wereld hebben. Ze versterken onze opvattingen, of veranderen die juist.

Over Linda Duits

Dr. Linda Duits is sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in gender en seksualiteit. Ze is geïnteresseerd in het samenspel tussen media, betekenis en identiteit. Als onderzoeker is ze verbonden aan het Instituut voor Cultuuronderzoek van de Universiteit Utrecht, daarnaast geeft ze les bij Media & Cultuur aan de UvA. Duits maakt de podcasts Onder Mediadoctoren en Geeky Dingen, en publiceert regelmatig in media als Het Parool en NRC Handelsblad. Van haar hand verschenen onder andere Eindelijk weten wat seks is en Dolle mythes: feminisme toen en nu. Momenteel werkt ze aan een nieuw boek over plezier.

Rainbow Collective Festival: op zoek naar de Stand van ons Regenboogland

Dit programma is onderdeel van het Rainbow Collective Festival dat plaatsvindt op 26, 27 en 28 mei in Nijmegen. Met een kleurrijk programma voor jeugd en volwassenen vraagt het Rainbow Collective Festival aandacht voor de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland. Kijk op rainbowcollectivefestival.nl voor meer informatie.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?