sluit

Complotdenken: niet onredelijk?

Radboud Reflects

Vaccinaties veroorzaken autisme, klimaatverandering is een leugen, de aarde is plat en 5G maakt ons kwetsbaar voor het coronavirus. Aanhangers van dergelijke complottheorieën zijn moeilijk te overtuigen van hun ongelijk, en hun ideeën hebben steeds vaker een ontwrichtend effect op onze samenleving. Wat gaat er mis bij complotdenkers?

Zijn hun posities werkelijk zo onredelijk als ze lijken, en in wat voor behoefte voorzien complottheorieën eigenlijk? Kom luisteren naar filosoof Harmen Ghijsen en veiligheidsdeskundige Jelle van Buuren die een kijkje achter de schermen van complotdenken geven.

KENTHEORIE
Aanhangers van complottheorieën zijn vaak bijzonder sceptisch over algemeen geaccepteerde waarheden. Is dat slecht? Het is toch juist goed om niet zomaar dingen voor waar aan te nemen? Als daar niet het probleem zit, waar gaat het kentheoretisch gezien dan wel mis? Harmen Ghijsen vertelt wat gerechtvaardigde kennis is, en vraagt zich af of complotdenkers daar anders over denken.

UITBRAAK
Veiligheidsdeskundige Jelle van Buuren staat stil bij de sociologische aspecten van complotdenken. In zijn lezing vraagt hij zich af waar complottheorieën eigenlijk uitingen van zijn. Gaat het complotdenkers alleen om de waarheid van een specifieke theorie, of staat er meer op het spel? En wat zegt de groei van complottheorieën over de samenleving? Ook staat Van Buuren stil bij het effect dat complotdenkers hebben op de maatschappij.

Na hun lezingen gaan Harmen Ghijsen en Jelle van Buuren in discussie met elkaar en het publiek. Kom luisteren en denk verder over de achtergrond van complotdenken.

OVER DE SPREKERS
Harmen Ghijsen is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek op het gebied van epistemologie, cognitiefilosofie en wetenschapsfilosofie.

Jelle van Buuren is veiligheidsdeskundige bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. In zijn huidige onderzoek gaat hij in op de vraag welke rol complotdenken speelt in processen van delegitimisering.

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,00 | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden