sluit

Congres: De Participatiewet

Door Driestroom en LUX Congres

‘Vanuit de Participatiewet wordt gekeken naar wat je niet kan, en niet naar wat je wel kan.’ Aldus een Nijmeegse participant vorig jaar in LUX.

De Participatiewet bestaat nu bijna twee jaar en is nog altijd niet perfect. Participanten voelen zich soms slecht gehoord en kunnen hun talenten niet goed tonen. Gemeentes hebben moeite met het vinden van geschikte werkplekken. En werkgevers willen vaak wel, maar weten niet hoe.

Tijd om met alle partijen samen te komen en nieuwe inzichten op te doen. Laten we denken vanuit (en met) de participant. Wat hebben zij nodig? Wat hebben zij te bieden? En hoe zorgen we ervoor dat werkgevers hun talenten kunnen benutten?

Driestroom en LUX slaan op woensdag 14 december de handen ineen om beleidsmakers, bestuurders, werkgevers en professionals een inspirerend congres aan te bieden. Aan de hand van vernieuwende lezingen, prangende dilemma’s en een interactief programma gaan we op zoek naar hoe het beter kan.

Programma

09.00              INLOOP
09.30              OPENING CONGRES DOOR DAGVOORZITTER PIET-HEIN PEETERS

10.00              PARTICIPATIE-ONDERZOEKER LINEKE VAN HAL
‘Hoe zetten we de participant in haar kracht?’ Lineke van Hal, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, vertelt waarom dat de verkeerde vraag is. 
11.00              PAUZE
11.30              DE UITDAGING: WERKERS VOOR DE BESCHUTTE WERKPLEK
Marjo Gruisen,  geluksonderzoeker en voormalig directeur van Inclusief
Groep, legt de zaal een casus voor.

12.00              JOB CARVING FOR DUMMIES
Hoe splits je een bestaande baan op in kleinere taken? Bart Sanders van WerkMans, geeft een spoedcursus.
12.15              LUNCH
13.15              DOCU: DE TEGENPRESTATIE – NAGESPREK MET SOCIOLOOG THOMAS
KAMPEN

Wat is onze houding tegenover participanten? En is deze effectief?
14.45              PAUZE
15.00              DE UITDAGING: DE WAJONGER
Voor welke uitdagingen staat een werkgever bij het begeleiden van een Wajonger? Harm Oostdijk en Elvira Nijsen van de Radboud Universiteit doen hun verhaal.
15.30              DE UITDAGING: DE 50-PLUSSER
Hoe begeleiden we ‘oudere’ werkzoekenden naar een baan? Helen Franken van WERKbedrijf Rijk van Nijmegen stelt een vraag uit de praktijk.
16.00              HET LAATSTE WOORD: DE PARTICIPANTEN
16.15              BORREL IN CAFÉ LUX
Inschrijven
Deelname aan dit congres kost 150 euro, inclusief lunch en borrel. Participanten (de werkzoekenden die onder de Participatiewet vallen) kunnen voor 30 euro deelnemen (maar pas op, dit aantal plaatsen is beperkt). Inschrijven kan via dit formulier. Voor vragen kun je terecht bij Kiki Kolman via [email protected].

Over Driestroom en LUX Congres
Driestroom staat voor zorg en ondersteuning voor mensen met en zonder handicap. LUX organiseert sinds 2015 naast actuele debatten ook vernieuwende congressen op het gebied van zorg en welzijn. Eerder organiseerden LUX en Driestroom de Participatiewetdebatten, waarbij de focus vooral lag op het perspectief van de politiek en werkgever.

Praktische info
LUX Mariënburg is eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het station loop je binnen een kwartier door het mooie Nijmeegse centrum naar onze locatie.

De auto kun je voor € 11,00 de hele dag  parkeren in de Mariënburg parkeergarage naast het theater, op adres Arsenaalgas 8. Meer informatie over bereikbaarheid vind je hier.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?