sluit

Creative Culture Talk: De verhalen van complotdenkers

Creative Culture Talk
Studententips

Complotverhalen zijn zo oud als de mensheid. Met de opkomst van social media zijn ze echter zichtbaarder dan ooit: populaire complottheorieën als ‘QAnon’ en ‘The Great Reset’ zijn alomtegenwoordig. Wat is de aantrekkingskracht van dit soort theorieën, en hoe zitten ze in elkaar? Te gast zijn theatermakers Eva Line de Boer en Booi Kluiving, die beiden voorstellingen maakten over radicale internetsubculturen.

Complotverhalen

Op Telegram, Reddit, 4chan en 8chan doen de wildste en meest onwaarschijnlijke verhalen de rondte over gretige machthebbers en nieuwe messiassen. Vaak zijn het verhalen over Goed en Kwaad met een hoofdrol voor politici als Mark Rutte en Donald Trump, zakenlui als George Soros en Bill Gates, religieuze entiteiten als God en Jezus, en historische figuren als Adolf Hitler en Joseph Stalin.

Deze Creative Culture Talk verkent de verhaalaspecten van hedendaagse complottheorieën. Met wetenschappers en makers onderzoeken we welke personages, plotlijnen, motieven en metaforen centraal staan in radicale politieke (online) discoursen. Wat zijn de verhalen die complotdenkers over zichzelf en de wereld vertellen, en waar komen die vandaan? Wie zijn de slechteriken, de goedzakken, de nevenpersonages, de figuranten? Hoe kunnen kunstenaars ons zulke verhalen leren begrijpen?

Te gast zijn theatermakers Eva Line de Boer en Booi Kluiving, die beiden voorstellingen maakten over de radicale aspecten van online cultuur. In KEK verkent Booi via zijn alter ego Anon de rafelranden van de rechtse internetsubcultuur. Infinity Chan van Eva Line is geïnspireerd op het verhaal van Fredrick Brennan, de oprichter van het forum 8Chan, waar racistische, seksistische en antisemitische berichten ongecensureerd geplaatst worden. Ook ontvangen we wetenschapper Boris Noordenbos, die onderzoek doet naar complotdenken in postsocialistisch Europa.

Sprekers

Eva Line de Boer regisseert voor theater en film. Ze heeft een bijzondere fascinatie voor internetcultuur. Bekijk ook haar theatervoorstelling Infinity Chan.

Booi Kluiving is theatermaker en acteur. Zijn werk gaat over digitale cultuur en al haar subculturen en niches.

Boris Noordenbos is universitair hoofddocent literatuur- en cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2021 startte hij met zijn onderzoeksproject CONSPIRATORIAL MEMORY: Cultures of Suspicion in Post-Socialist Europe.

Roel Smeets is universitair docent moderne literatuur en digitale cultuur bij de afdeling Algemene Cultuurwetenschappen van de Radboud Universiteit.

Jeroen Bakker is onderzoeker bij de Utrecht Data School en ACW-alumnus.

Deze Creative Culture Talk is een productie van de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen (Radboud Universiteit) en LUX, en wordt verzorgd door ACW-alumnus Jeroen Bakker, die samen met universitair docent Roel Smeets onderzoek doet naar radicale internetcultuur. Samen leiden ze de avond in goede banen.

 

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?