sluit

Dag van de Duurzaamheid

Red jezelf en de wereld op de fiets

Fietsen is niet alleen een duurzame keuze, het is ook gezond. Op Dag van de Duurzaamheid presenteren wij samen met Radboud Green Office een avondvullend programma over mobiliteit en fietsen. Kan de fiets de wereld redden?

Wat betekent fietsen voor mensen die fanatiek op de trappers staan? Hoe bevordert fietsen je gezondheid? Na een prikkelende talkshow vertonen we de met prijzen overladen film Breaking Away van Peter Yates. Decor voor deze talkshow is het Dutch Bicycle Centre. Zij huisvesten 19 fietsondernemers en zijn gevestigd op het Honigcomplex. De fietsenstalling is groot genoeg, dus laat de auto zeker thuis.

FIETSEN EN MOBILITEIT
Hoe zetten we mensen aan om vaker de fiets te pakken? Op deze avond komen drie experts op het gebied van vitaliteit en fietsen aan het woord. Anna Nikolaeva, Bart Kiemeney en Sam de Vlieger worden in korte interviews stevig aan de trapper gevoeld. Nikolaeva is onderzoeker aan de Utrecht Universiteit en de Universiteit van Amsterdam en richt zich op vraagstukken over de toekomst van mobiliteit en fietsinnovatie. Kiemeney is hoogleraar aan het Radboudumc en daarnaast fanatiek wielrenner. In 2012 volbracht hij elke etappe van de Tour de France, steeds één dag voor de professionals dat deden. De Vlieger is filosoof en econoom. Hij heeft een achtergrond als fietsenmaker en is de bedenker van de website ‘deautovanivan.nl’, waar je de reële snelheid van je auto kunt meten. Wat blijkt: met de fiets ben je veel sneller! Al dit fietsgeweld vindt plaats in de setting van een afwisselende talkshow, waarin beeld en gesprek elkaar versterken.

BREAKING AWAY
Na de talkshow sluiten we de avond in stijl af met de prijswinnende fietsfilm Breaking Away (onder meer een Oscar, Golden Globe en BAFTA) van regisseur Peter Yates. De film volgt Dave en zijn vrienden uit Bloomington (Indiana) die net hun high school-diploma hebben gehaald. Dave is een ongekend wielerfanaat, met name het Italiaanse team spreekt tot zijn verbeelding. Dit tot ergernis van zijn vader, die niks moet hebben van gladgeschoren benen en ‘grazie’. Toch overtuigt Dave zijn vrienden om mee te doen aan een jaarlijkse wielrenwedstrijd voor studenten.

DAG VAN DE DUURZAAMHEID
Van 2009 t/m 2018 werd door de onafhankelijke stichting Urgenda op 10 oktober de ‘Dag van de Duurzaamheid’ georganiseerd. Het onderwijs hanteert nog steeds 10 oktober als datum voor de Dag van de Duurzaamheid. Daarom organiseert LUX in samenwerking met de Radboud Green Office op deze dag een talkshow rondom het thema fietsen. We laten met zijn allen zien hoe duurzaamheid past in ons dagelijks leven en een gezonde levensstijl.

Let op: De film Breaking Away is Engels gesproken en wordt Engels ondertiteld. De voorafgaande talkshow is in het Nederlands.

Het Radboud Green Office zet zich in om een duurzamere en groenere Campus te realiseren. Ze doen dat door zowel studenten als medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc te inspireren, te betrekken en te ondersteunen. Studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc kunnen met korting naar dit programma.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?