sluit

Dark Waters

Film en gesprek over de macht van grote bedrijven
Radboud Reflects
Specials

Zijn grote bedrijven niet te machtig, en nemen ze hun verantwoordelijkheid wel? Zijn wij wel opgewassen tegen de grote commerciële belangen? In de op ware gebeurtenissen gebaseerde speelfilm Dark Waters neemt een advocaat het namens een boer op tegen een multinational.

Kom kijken naar de film Dark waters en luister na afloop naar bedrijfskundige Jan Jonker over de macht van grote bedrijven.

DARK WATERS
De speelfilm Dark Waters vertelt het waargebeurde verhaal van bedrijfsadvocaat Rob Bilott die het namens een boer opneemt tegen DuPont, een van ‘s werelds grootste bedrijven. De boer verdenkt het bedrijf ervan chemicaliën te dumpen in de kreek waar zijn vee uit drinkt. Tijdens het onderzoek komt Rob Bilott erachter dat niet alleen het vee aan chemicaliën is blootgesteld, maar dat in totaal 70.000 inwoners decennialang besmet drinkwater hebben gedronken. De bedrijfsadvocaat die gewend was grote bedrijven te verdedigen, gebruikt nu zijn kennis om een groot bedrijf juist aan te klagen. Uiteindelijk mondt dit uit in een 15-jaar lang gevecht waarbij Bilott zijn reputatie, carrière, gezondheid en relatie op het spel zet om de waarheid te achterhalen.

VERANTWOORDELIJKHEID
Hoe kan het zijn dat een groot bedrijf als DuPont pas na 15 jaar terecht wordt gesteld? En de rechtszaken die uit deze rechtszaak zijn voortgekomen lopen nog steeds. Hoe is het mogelijk dat de gezondheid van burgers ondergeschikt is aan het commerciële belang van bedrijven. DuPont bleek al sinds de jaren ’60 te weten dat het materiaal dat ze gebruikten, PFOA, gevaarlijk was voor de gezondheid, maar bleef het desondanks tientallen jaren lang gewoon gebruiken. En dat niet alleen, ze brachten hun bevindingen over ernstige gezondheidsrisico’s (kanker, leverbeschadiging, geboorteafwijkingen) niet naar buiten. Bovendien logen ze over het bekend zijn van deze risico’s. Hoe kan een bedrijf dit ongestraft doen? En waarom neemt een bedrijf niet zelf zijn verantwoordelijkheid? Is geld echt zoveel belangrijker dan mensenlevens?

MACHT
Er was meer dan 15 jaar aan rechtszaken voor nodig om DuPont te laten betalen voor de schade die het heeft aangericht en filters te laten zetten op zijn afvalwater. Betekent dit dat het juridische systeem hier faalt. Hebben grote bedrijven teveel geld en daardoor teveel macht om nog aangepakt te kunnen worden? Kunnen we wel op ons rechtssysteem vertrouwen? En lukt het wel om grote bedrijven hun verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid te laten nemen?

Na vertoning van de film gaat bedrijfskundige en hoogleraar Duurzaam ondernemen Jan Jonker in gesprek met jurist Daniël Stein over de macht en verantwoordelijkheid van grote bedrijven. Zijn bedrijven onaantastbaar geworden? Filosoof Jonne Hoek van de Radboud Universiteit leidt het gesprek.

SPREKERS
Jan Jonker is hoogleraar Duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek op het snijvlak van strategie, transitie en duurzaamheid, voornamelijk gericht op de ontwikkeling van nieuwe business concepten en strategieën.
Daniël Stein is docent en onderzoeker Burgerlijk recht bij de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar hoofdelijke aansprakelijkheid en de invloed van het Europese Unierecht daarop.
Jonne Hoek is filosoof bij de vaksectie Rechtsfilosofie van de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar ethiek en techniekfilosofie.

Deelname kost € 10,00 | Studenten, scholieren, medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders, Radboud Reflects-abonnees en Vrienden van LUX betalen € 7,00

Dit is een programma van LUX en Radboud Reflects

DARK WATERS IN PREMIÈRE
Kun je niet bij dit Film & Gesprek zijn? De film Dark Waters gaat op donderdag 23 januari bij ons in première.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden