sluit

De cruciale rol van het onderwijs

Radboud Reflects

Het onderwijs is in beweging. Traditionele vormen van onderwijs staan ter discussie nu de maatschappij om andere kwaliteiten lijkt te vragen. Hoog tijd dus om eens goed na te denken wat we met het onderwijs willen.

De toekomstige maatschappij wordt gevormd door de manier waarop we jonge mensen opleiden. Hoe willen we dat die toekomstige maatschappij er uitziet? Wat willen we jonge mensen meegeven? Kom luisteren naar onderwijswetenschapper Paulien Meijer en leer welke functie het onderwijs volgens haar heeft in het vormgeven van onze snel veranderende maatschappij.

ONDERWIJS IN BEWEGING
De organisatie en de manier van denken in het onderwijs hebben grote invloed op hoe de maatschappij zich ontwikkelt. Als we in het onderwijs vooral gericht zijn op het meten van prestaties, dan heeft dat gevolgen voor hoe de maatschappij zich ontwikkelt: wij-zij-denken, prestatiegerichtheid, et cetera. Stel dat we dit nu eens omdraaien. Als we beginnen met ideeën over hoe we zouden willen dat de maatschappij zich ontwikkelt en dat we vervolgens ons onderwijs daarop aanpassen. Hoe doen we dat dan? En welke effecten zouden we kunnen verwachten?

KENNIS IS BELANGRIJK
Onderwijs is zeker geen eenheidsworst en kennis blijft een belangrijk aspect. We kunnen het onderwijs benutten als middel om een waardevolle samenleving te ontwikkelen. En met dat gegeven moeten we heel zorgvuldig omgaan. Paulien Meijer wil graag dat we ons hiervan bewust zijn. En dan vooral degenen die zich bemoeien met de vormgeving en organisatie van ons onderwijs. De manier waarop we jonge mensen opleiden, beïnvloedt en vormt direct de toekomstige maatschappij.

OVER DE SPREKER
Paulien Meijer is hoogleraar Teacher learning and development en wetenschappelijk directeur van de Radboud Docenten Academie van de Radboud Universiteit. Hiervoor werkte zij onder andere als docent maatschappijleer op een middelbare school in Zoetermeer.

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,00 | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden