sluit

De denker geeft door Laatste kaarten

René ten Bos vraagt de nieuwe Denker des Vaderlands

Na twee jaar de titel Denker des Vaderlands te dragen, gaf René ten Bos op 29 maart het stokje over aan zijn opvolger Daan Roovers. In de laatste editie van ‘René ten Bos vraagt…’ gaat hij met haar in gesprek. Wat worden de thema’s van de nieuwe denker?

DE NIEUWE DENKER
Daan Roovers heeft haar strepen als denker verdiend. Als voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en programmamaker ontwikkelde zij nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten. Samen met politiek filosoof Michael Sandel en Omroep Human bedacht ze de televisieprogramma’s What’s the Right Thing to Do? en Change your Mind. Daarnaast schreef ze het boek Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden.

Als Denker des Vaderlands staat het publieke denken de komende jaren voor haar centraal. Ze heeft oog voor de verschillende posities binnen het gepolariseerde maatschappelijke en politieke debat, brengt nuance aan in de verharding en biedt daarbij een begin van de oplossing: tegen wantrouwen en vervreemding in, pleit Roovers voor de terugkeer van goed burgerschap.

RENÉ TEN BOS VRAAGT
Hoogleraar filosofie en managementfilosofie René ten Bos werd in 2017 benoemd tot Denker des Vaderlands. Niet voor niets: tegendraads en provocatief zet hij met een brede grijns vastgeroeste ideeën opzij. Hij biedt een onorthodoxe en toegankelijke kijk op thema’s als water, bureaucratie, dieren en de ecologische catastrofe die de mensheid heet.

Onder de noemer ‘René ten Bos vraagt …’ nodigde René ten Bos gasten uit de wereld van film, literatuur en wetenschap uit voor een goed gesprek. Te gast waren onder andere Marianne Thieme, Dirk de Wachter, Marjan Olfers en A.F.Th. van der Heijden. Wat ze gemeenschappelijk hadden is dat Ten Bos in hen geïnteresseerd is en hen het hemd van het lijf vroeg.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?