sluit

De duurzame stad in beweging

Mobiliteit in het Nijmegen van morgen

Hebben Nijmegenaren in de toekomst nog een eigen auto? Hoe verplaatsen we ons het liefst? En wat betekent dit voor de vormgeving van de stad?

TOEKOMSTSCENARIO

Nijmegen in 2050: een stad waar niemand meer een auto voor de deur heeft staan. Mensen verplaatsen zich in zelfsturende PeopleMovers: onderweg worden je haren geknipt of pas je nieuwe sneakers. Het openbaar vervoer is opgeheven: de PeopleMover zet je af voor je deur, om vervolgens buiten de stad te parkeren. Parkeerplaatsen in de wijk hebben plaatsgemaakt voor groen en door de afname van het aantal auto’s kunnen wegen worden versmald.

Het is een van de mogelijke scenario’s als we nadenken over mobiliteit in de duurzame stad van de toekomst. Het klinkt futuristisch, maar in realiteit maken we nu al beleidskeuzes die bepalen hoe Nijmegen er in de toekomst uit gaat zien. De ontwikkelingen rondom duurzame mobiliteit gaan snel: de deelauto is in opmars, steeds meer mensen stappen over op elektrisch vervoer, en de eerste zelfsturende voertuigen rijden al.

VRAGEN

Daarom is het van belang nu het gesprek te voeren over hoe we mobiliteit in Nijmegen willen vormgeven. Het Architectuurcentrum Nijmegen en LUX verkennen de toekomst van de duurzame mobiliteitsstad. Door verschillende scenario’s te laten zien en kritisch te bevragen, zetten we technologische ontwikkelingen af tegen de keuzes die we zelf kunnen maken. Hoe verplaatst de Nijmegenaar zich het liefst? Welke rol speelt de auto eigenlijk nog over 10 of 15 jaar? Welke impact heeft dit op hoe de stad eruit ziet?

Rondom die vragen organiseren het Architectuurcentrum Nijmegen en LUX, als onderdeel van de Europese Mobiliteitsweek, een debat. Taede Tillema, bijzonder hoogleraar transportgeografie, zal de avond inleiden door een aantal scenario’s te schetsen. Tillema is deskundig op het gebied van mobiliteit, infrastructuurplanning en ruimtelijke ordening. Sinds 2013 werkt hij als onderzoeker bij het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Hierna licht wethouder Harriet Tiemens (duurzaamheid en mobiliteit) haar plannen toe: welke visie heeft zij? En met welke vraagstukken worstelt Nijmegen nog?
Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Daan Zandbelt vragen we om advies. Wat kunnen we leren van andere steden? En hoe zou hij deze vraagstukken aanpakken? Het publiek krijgt de ruimte om haar wensen te laten horen en vragen te stellen.

MOBILITEITSWEEK
Dit programma is een samenwerking tussen Architectuurcentrum Nijmegen en LUX, en is onderdeel van de Europese Mobiliteitsweek waaraan European Green Capital Nijmegen dit jaar een uitgebreide invulling geeft. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Nijmegen. Deelname kost 3 euro, inclusief een drankje na afloop.

 

 

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?