sluit

De nieuwe mens hackt zijn hersenen

Van gedachten lezen tot het wissen van herinneringen. Zorgen de neurowetenschappen voor de ultieme mindf*ck?

Onze hersenen worden vaak vergeleken met supercomputers, die enorme informatiestromen kunnen verwerken en opslaan. Maar als ons brein een computer is, kunnen we deze dan ook hacken? Wetenschappers doen onderzoek naar hoe ons geheugen werkt. Hoe slaan we kennis, ervaringen en gegevens op? Hoe wissen we ze?

Als we dat precies weten, kunnen we onze hersenen gaan uitlezen, aansturen, updaten, wissen… Het is nu al mogelijk om via zogenoemde brain-computer interfaces onze hersenen aan de computer te koppelen en zo te typen met gedachten. Er wordt onderzoek gedaan naar het wissen van traumatische herinneringen. En door hersenactiviteit te lezen, kunnen computers steeds beter ontcijferen wat iemand ziet en denkt. Is onderwijs binnenkort overbodig omdat we kennis binnenkort direct van de computer in ons brein kunnen laden?

BIJPRATEN OVER WETENSCHAP
In de vierde editie van De nieuwe mens praten we je bij over hersentechnologie. In het eerste deel van de avond worden drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek. Marijn Kroes (Radboudumc) doet onderzoek naar het geheugen en vertelt over het beïnvloeden van herinneringen, bijvoorbeeld in de behandeling van ernstige psychische trauma’s. Wetenschapper Mariska van Steensel (UMC Utrecht) gaat in op de mogelijkheden van brain computer interfaces. Hoe kun je machines direct met je gedachten aansturen? Tot slot zal Marc Slors (Radboud Universiteit) veel voorkomende toekomstbeelden over breintechnologie tegen het licht houden. Wat kunnen we realistisch verwachten en wat is pure science fiction?

Na de pauze is het tijd voor discussie. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een eigenzinnige blik op de drie interviews. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

DE NIEUWE MENS
De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de nieuwe reeks De nieuwe mens verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen. Kunnen we leven maken? Onze intelligentie verhogen? Onsterfelijk worden? Hoe ver is de wetenschap? We scheiden feiten van mythes en kijken wat we kunnen verwachten in de toekomst.

De Nieuwe Mens is een breed toegankelijk programma dus voorkennis over het onderwerp is niet nodig.

Andere edities van De nieuwe mens:
WO 27 FEB De nieuwe mens wordt behandeld zonder dokter
WO 3 APR   De nieuwe mens wordt nooit meer ziek
WO 15 MEI Thema nog onbekend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?