sluit

De nieuwe mens is een designerbaby

Wat als we de perfecte baby kunnen creëren? Door DNA te knippen en plakken kunnen we ziektes uitroeien en genetische voordelen inbouwen. Willen we dit? En zo ja, welke eigenschappen willen we de nieuwe mens geven?

Het is nu 40 jaar geleden dat de eerste IVF-baby werd geboren: Louise Brown zag op 25 juli 1978 het levenslicht in Engeland. Hiermee was het twee wetenschappers gelukt om een doorgaande zwangerschap tot stand te brengen met deze toen nog experimentele behandeling. Tegenwoordig worden alleen in Nederland al bijna 5000 IVF-baby’s per jaar geboren.

En we kunnen veel meer sturen in de baby’s die we op de wereld zetten. Waar gaan deze ontwikkelingen naartoe? Moeten wetenschappers leven ontwerpen? En waar ligt dan de grens?

DESIGNERBABY

Met de NIPT test bekijken we of een embryo van 13 weken oud bijvoorbeeld syndroom van down heeft. Met de 20-weken echo controleren we op aandoeningen als een open ruggetje, open schedel, hartafwijkingen of een gat in de buikwand.

Met de komst van het moleculaire schaartje CRISPR-CAS gaan we nog een stap verder. Hiermee kan in theorie het DNA van embryo’s snel, goedkoop en heel gericht worden aangepast. In de praktijk zijn we nog niet zover, maar stel dat dit op een gegeven moment wel lukt, wat willen we dan veranderen aan deze designerbaby’s? En hoe ver mogen we daarin gaan?

PROGRAMMA

In de derde editie van ‘De nieuwe mens’ praten we je bij over de wetenschap achter het bijsturen en ontwerpen van leven. In het eerste deel van de avond worden drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek. Tjitske Kleefstra (Radboudumc) doet onderzoek naar zeldzame genetische aandoeningen. Zij vertelt over het knippen en plakken in DNA. Kan dit een oplossing zijn voor veel genetische ziektes? Geert Hamer (centrum voortplantingsgeneeskunde AMC) gaat in op waar we nu staan. En waar we in de toekomst naartoe gaan. Komen alle baby’s straks uit het lab? Tot slot zal Eline Bunnik (Erasmus MC) ons meenemen in hoe de politiek en wetgeving vaak achter wetenschap aanlopen. Met welke ethische vraagstukken zadelen deze ontwikkelingen ons op?

Na de pauze is het tijd om in gesprek te gaan met de zaal. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een eigenzinnige blik op de drie interviews. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

DE NIEUWE MENS
De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de nieuwe reeks De nieuwe mens verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen. Kunnen we leven maken? Onze intelligentie verhogen? Onsterfelijk worden? Hoe ver is de wetenschap? We scheiden feiten van mythes en kijken wat we kunnen verwachten in de toekomst.

Andere edities van De nieuwe mens:
WO 16 JAN De nieuwe mens hackt zijn hersenen
WO 27 FEB De nieuwe mens wordt behandeld zonder dokter
WO 3 APR De nieuwe mens wordt nooit meer ziek
WO 15 MEI Thema nog onbekend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden