sluit

De nieuwe mens is onbetaalbaar Laatste kaarten

Nieuwe technologie kan ons leven verbeteren. Maar wie gaat dat betalen? Zijn er slimme manieren om de zorg beter én goedkoper te maken? In deze laatste avond van De nieuwe mens bekijken we of we die nieuwe mens eigenlijk wel kunnen betalen.

We besteden in Nederland jaarlijks zo’n 100 miljard euro aan gezondheidszorg. Dat bedrag zou over twintig jaar wel eens verdubbeld kunnen zijn. Dit komt voornamelijk door welvaartsstijging en nieuwe technologie. Waar halen we dat geld vandaan? Willen we eigenlijk wel zoveel geld uitgeven aan gezondheidszorg? En maakt nieuwe technologie de zorg eigenlijk wel goedkoper?

ONTWIKKELINGEN
Nieuwe medische technologie kan veel gezondheidswinst opleveren. Toch is nieuw niet altijd beter. Zo levert de populaire, maar erg dure Da Vinci operatierobot bij prostaatoperaties vrijwel dezelfde prestaties als het ouderwetse handwerk. Of wat te denken van een nieuw medicijn tegen kanker? Voor 100.000 euro wordt het leven van een patiënt met een paar maanden verlengd. Is het dat waard? Wie bepaalt dat? En waarom kost een nieuw medicijn zoveel? Kan dat niet goedkoper?

Toch treden er ook al verschuivingen op. Denk aan het thuis monitoren van patiënten via internet, waardoor nazorg van het ziekenhuis naar de huisarts gaat en dus goedkoper wordt. Door verkleining van apparatuur, worden geavanceerde behandelingen aan huis mogelijk. Zo kunnen we wel degelijk kosten besparen. Maar lukt het ons écht om de stijgende zorgkosten een halt toe te roepen?

PROGRAMMA
In deze afsluitende editie van De nieuwe mens kijken we naar de betaalbaarheid van medische innovaties. In het eerste deel van de avond gaan we het gesprek aan met drie experts over hun kennis. Maroeska Rovers (Radboudumc) onderzoekt of je van te voren kunt uitrekenen welke technologie daadwerkelijk iets toe gaat voegen voor patiënten, zonder de zorg duurder te maken. Hans Büller (Fair Medicine) zoekt manieren om medicijnen goedkoper te ontwikkelen, bijvoorbeeld door bestaande medicijnen slim in te zetten voor nieuwe toepassingen. We sluiten af met Maarten Loof (Zorginkoper VGZ), hij onderhandelt met ziekenhuizen over wat een behandeling mag kosten.

Na de pauze is het tijd om in gesprek te gaan met de zaal. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een eigenzinnige blik op het onderwerp. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

DE NIEUWE MENS
De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de nieuwe reeks De nieuwe mens verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen. Kunnen we leven maken? Onze intelligentie verhogen? Onsterfelijk worden? Hoe ver is de wetenschap? We scheiden feiten van mythes en kijken wat we kunnen verwachten in de toekomst.

De Nieuwe Mens is een breed toegankelijk programma, dus voorkennis over het onderwerp is niet nodig.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?