sluit

De nieuwe mens is onsterfelijk

Wetenschappers zijn hard op weg om een medicijn tegen veroudering te ontwikkelen. Vinden we ooit de sleutel naar onsterfelijkheid? Willen we wel zo lang leven? En hoe worden we gezond en gelukkig oud?

Het eerste anti-verouderingsmedicijn is dit voorjaar succesvol getest op mensen. Dankzij groeiende kennis van ziektes en ouderdom leven we steeds langer. We worden straks met gemak 130. Maar is ouderdom wel een ziekte die we moeten genezen? Niet alle wetenschappers richten zich op levensverlenging. Sommigen kijken vooral naar hoe we de jaren die we hebben, zo goed mogelijk kunnen leven. Hoe houden we ook op latere leeftijd onze levenskwaliteit hoog?

OUDERDOM

Laat je tijdens deze eerste editie van De nieuwe mens bijpraten over de wetenschap achter veroudering en langer leven. Hoeveel begrijpen we werkelijk van veroudering? En grijp je kans om de wetenschappers te laten horen wat jij vindt: Wil je wel onsterfelijk zijn? Moeten we ouderdom als ziekte beschouwen, waar een medicijn voor gevonden moet worden? Wat zijn de belangrijkste vragen die nog niet beantwoord zijn als het gaat om gezond ouder worden?

In het eerste deel van de avond worden drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek naar ouderdom. Marjolein Baar ontwikkelde als onderzoeker aan het Erasmus MC samen met haar team een pil die de veroudering van muizen omkeerde. In de media werd jubelend gemeld dat zij een verjongingskuur hadden gevonden. Is dit de sleutel naar eeuwig leven?

Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie aan het Radboudumc, geeft zijn visie op hoe we de levenskwaliteit op onze oude dag kunnen vergroten. Eerder schreef hij hierover het handboek ‘Jong blijven & oud worden’.

Ten slotte spreken we met filosoof Hanne Laceulle. Zij pleit voor herwaardering van ouderdom. In NRC zei ze: ‘Als we ouder worden gelijkstellen aan verval, wordt het onmogelijk om te zien dat ouder worden ook mogelijkheden heeft, dat de waarden van de jeugd (fitheid, productiviteit) niet de enige zijn die meetellen.’ Kortom: ouderdom is niet iets waartegen we moeten vechten.

In de pauze kun je in het ouderdomspak ervaren hoe het is om trillende handen van de Parkinson te hebben of hoe de wereld eruit ziet met staar. Daarna is het tijd voor discussie. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een filosofische blik op de drie sprekers. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

DE NIEUWE MENS

De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de nieuwe reeks De nieuwe mens verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen. Kunnen we leven maken? Onze intelligentie verhogen? Onsterfelijk worden? Hoe ver is de wetenschap? We scheiden feiten van mythes en kijken wat we kunnen verwachten in de toekomst.

Volgende edities van De nieuwe mens:
31 OKT De nieuwe mens komt uit het lab
12 DEC De nieuwe mens is een designerbaby
16 JAN De nieuwe mens hackt zijn hersenen

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?