sluit

De nieuwe mens komt uit het lab Laatste kaarten

Wetenschappers kweken darmen en zelfs mini-hersenen in het lab. Zijn die technologisch gemaakte organen hetzelfde als de organen in ons lichaam? Hoe lang duurt het voordat we een compleet mens kunnen maken?

200 jaar geleden schreef Mary Shelley het boek Frankenstein, over de geleerde die leven wilde wekken in zijn lab en een monster creëerde. In dit jubileumjaar, op Halloween-avond, gaan wij ontdekken hoe actueel dit boek nog is. Want ook vandaag de dag dromen onderzoekers ervan om dode materie tot leven te wekken.

Wat zou het mooi zijn als we levende stof naar eigen inzicht kunnen kneden en programmeren. Denk aan organen die zichzelf repareren. Of een voorraad reserve-organen in het lab voor iedereen. Kunnen we ook dood materiaal zo organiseren dat het gaat leven? Wat maakt eigenlijk dat iets leeft? Kunnen we leven maken in het lab? En is dat dan hetzelfde als ‘natuurlijk’ leven?

LEVEN MAKEN
In de tweede editie van ‘De nieuwe mens’ praten we je bij over de wetenschap achter het maken van leven. Wetenschappers doen hard hun best om het leven te begrijpen. Ze halen cellen uit elkaar en bestuderen het gedrag van moleculen. Maar zelf leven maken? Dat is nog niet zo eenvoudig. Hoe lang duurt het nog voordat de eerste kunstcel uit het lab komt? En wat kunnen we daar dan mee?

In het eerste deel van de avond worden drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek. Maurits Kok (TU Delft) vertelt over het maken van synthetische cellen in het lab. Neurowetenschapper Nael Nadif Kasri (Radboudumc) doet onderzoek met mini-hersentjes in kweekschaaltjes. Kunnen we ooit het menselijk brein bouwen? En wetenschapsjournalist Esther Thole sprak voor haar boek ‘Makers van Leven’ met talloze chemici over hun zoektocht naar de fundamenten van het leven. Zij reflecteert op de vraag: Wat is ‘leven’ nou precies?

Na de pauze wakkert wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans het gesprek aan met een eigenzinnige blik op de drie sprekers waarna het tijd is voor een discussie tussen de wetenschappers en het publiek. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

DE NIEUWE MENS
De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de nieuwe reeks De nieuwe mens verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen. Kunnen we leven maken? Onze intelligentie verhogen? Onsterfelijk worden? Hoe ver is de wetenschap? We scheiden feiten van mythes en kijken wat we kunnen verwachten in de toekomst.

Andere edities van De nieuwe mens:
WO 12 DEC De nieuwe mens is een designerbaby
WO 16 JAN De nieuwe mens hackt zijn hersenen
WO 27 FEB De nieuwe mens gaat naar de robotdokter
WO 3 APR De nieuwe mens is nooit meer ziek

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?