sluit

De nieuwe mens wordt behandeld zonder dokter

Een consult met de digitale doktersassistent, een diagnose via kunstmatige intelligentie en een robotarm die je opereert. Wordt de dokter binnenkort vervangen door de computer? En zelfs als de computer sneller en slimmer is, durven we onze gezondheid in handen te leggen van de technologie?

Fouten maken is menselijk. Kunnen we de gezondheidszorg daarom beter overlaten aan de computer? In het ziekenhuis wordt steeds meer data verzameld. En door het rappe tempo waarmee kennis zich ontwikkelt, kunnen dokters amper bijbenen wat de nieuwste onderzoeken hebben bewezen. Door alle datasystemen te bundelen en via kunstmatige intelligentie te analyseren, kunnen diagnoses in een eerder stadium worden gemaakt, en kunnen fouten misschien worden voorkomen. De computer kan MRI-scans analyseren en onderzoeksresultaten verwerken.

Daarnaast dringen robots de operatiekamer binnen. Nu zijn ze vaak nog aangestuurd door artsen, die met joysticks een robothand besturen om bijvoorbeeld een prostaat te opereren. Maar er zijn al robots ontwikkeld die zelfstandig standaard operaties kunnen uitvoeren, zoals het frezen van een gat in de schedel voor hersenoperaties.

Wordt de zorg inderdaad beter van al deze technische innovaties? En voelen patiënten zich dan ook veiliger? Raken we niet het zicht kwijt op de beredenering achter diagnoses, wanneer een zelflerende computer ze maakt? En is er nog ruimte voor eigen regie van de patiënt? Wat is het belang van het menselijke in de zorg?

BIJPRATEN OVER WETENSCHAP
In de vijfde editie van De nieuwe mens praten we je bij over de toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg. In het eerste deel van de avond worden drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek. Geert Litjens (Radboudumc) vertelt over de automatische beeldherkenning in het opsporen van kanker in weefselbeelden. Bijzonder hoogleraar Filosofie van de geneeskunde en de maakbaarheid van de mens Maartje Schermer (ErasmusMC) gaat in op de mensverbetering en de grenzen van de geneeskunde. Tot slot zal Cindy Nabuurs (Radboudumc) meer vertellen over haar onderzoek naar die schedelborende robot.

Na de pauze is het tijd voor discussie. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een eigenzinnige blik op de drie interviews. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

DE NIEUWE MENS
De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de nieuwe reeks De nieuwe mens verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen. Kunnen we leven maken? Onze intelligentie verhogen? Onsterfelijk worden? Hoe ver is de wetenschap? We scheiden feiten van mythes en kijken wat we kunnen verwachten in de toekomst.

De Nieuwe Mens is een breed toegankelijk programma, dus voorkennis over het onderwerp is niet nodig.

Andere edities van De nieuwe mens:
WO 3 APR De nieuwe mens wordt nooit meer ziek
WO 15 MEI De nieuwe mens is onbetaalbaar

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?