sluit

De nieuwe mens wordt nooit meer ziek

Vaccins en medicijnen beschermen ons tegen ziektes. Kunnen we ons afweersysteem zo sterk maken dat we nooit meer ziek worden? Gaan we ziektes ooit helemaal uitroeien?

In de veertiende eeuw stierven ruim 75 miljoen mensen aan de pest. De Spaanse Griep eiste in 1918 en 1919 wereldwijd meer dan 20 miljoen slachtoffers. Maar met de ontdekking dat micro-organismen verantwoordelijk zijn voor al deze ellende, kwam er in de 19e eeuw een omslag. Vaccins werden ontwikkeld en eind jaren zeventig werd voor het eerst een ziekte uitgeroeid: de wereld werd vrij van pokken verklaard.

Hoe kunnen we ons afweersysteem nog sterker maken dan het nu is? Wat moeten we daarvoor doen en laten in ons dagelijks leven? Gaan we de strijd tegen ziek zijn ooit winnen?

ONTWIKKELINGEN
Na de ontdekking dat ons afweersysteem een eigen geheugen heeft, is er steeds meer mogelijk om ziektes de baas te zijn. Nu we onze eigen afweer beter leren kennen, kunnen we deze ook versterken. Zo is het Radboudumc gestart met het ontwikkelen van een vaccin tegen malaria, een ziekte die jaarlijks nog een half miljoen doden eist.

De technologie vordert steeds sneller. Maar dit vraagt ook om een verandering van ons gedrag. Willen we de technologische ontwikkelingen nog wel bijhouden? Mensen leven ongezond en de discussie of vaccineren nog wel wenselijk is, is groter dan ooit. Dit leidt ertoe dat ziektes eerder terugkomen, dan dat ze weg blijven. Houden we hierdoor niet zelf de vooruitgang tegen?

PROGRAMMA
In deze editie van De nieuwe mens kijken we naar een toekomst zonder ziektes. In het eerste deel van de avond gaan we het gesprek aan met drie wetenschappers over hun onderzoek. Jona Walk (Radboudumc) doet onderzoek naar een vaccin om malaria tegen te gaan. Is dit de oplossing om het hoge sterftecijfer wat malaria veroorzaakt drastisch te verlagen? Sjaak Neefjes (Leids Universitair Medisch Centrum) gaat dieper in op het afweersysteem. Zijn onderzoek toont aan dat kanker soms door een virus veroorzaakt wordt. Betekent deze kennis dat we steeds meer gevallen van kanker kunnen voorkomen? Tot slot zal Helma Ruijs (RIVM) ingaan op de weerbarstige praktijk van ziektepreventie en –bestrijding in het veld.

Na de pauze is het tijd om in gesprek te gaan met de zaal. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een eigenzinnige blik op de drie interviews. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

DE NIEUWE MENS
De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de nieuwe reeks De nieuwe mens verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen. Kunnen we leven maken? Onze intelligentie verhogen? Onsterfelijk worden? Hoe ver is de wetenschap? We scheiden feiten van mythes en kijken wat we kunnen verwachten in de toekomst.

De Nieuwe Mens is een breed toegankelijk programma, dus voorkennis over het onderwerp is niet nodig.

Andere edities van De nieuwe mens:
WO 27 FEB De nieuwe mens wordt behandeld zonder dokter
WO 15 MEI De nieuwe mens is onbetaalbaar

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?