In september is het honderd jaar geleden dat het vrouwenkiesrecht in Nederland werd ingevoerd. Maar wat heeft dit ons gebracht?Is de politiek door de invloed van vrouwen veranderd? En waarom wachten we nog steeds op de eerste vrouwelijke premier?
We kijken de theatervoorstelling De Première en gaan in gesprek over de rol van vrouwen in de politiek.
VROUWEN IN DE POLITIEK
In de audiovisuele politieke onewomanshow De Première onderzoekt theatermaker Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. Bovendien laat ze zien dat de première van de eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.
ANDERS DAN MANNEN?
Na de theatervoorstelling presenteren politicoloog Monique Leyenaar, historicus Carla Hoetink en classicus Bé Breij in korte lezingen hun visie op de opkomst van het vrouwenkiesrecht, het gedrag van vrouwelijke politici in het parlement en de profilering van vrouwen in de politiek. Hoe verliep de entree van vrouwen in de politiek? Is het gedrag van vrouwelijke politici anders dan dat van mannen? Wat maakte de invoering van het vrouwenkiesrecht mogelijk? En worden vrouwelijke politici anders geprofileerd in de media dan hun mannelijke collega’s? Na de lezingen gaan de sprekers in gesprek met elkaar, de theatermaker en het publiek.
OVER DE SPREKERS
Eveline van Rijswijk is theatermaker, wetenschapsjournalist en politiek historicus. Haar solovoorstelling De Première ging op 7 november 2018 in première in de Tweede Kamer – precies 100 jaar nadat het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven.
Monique Leyenaar is hoogleraar Vergelijkende politicologie, in het bijzonder politieke vernieuwing en politieke participatie aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar participatie van burgers in het politieke besluitvormingsproces.
Carla Hoetink is politiek historicus aan de Radboud Universiteit. Zij is gespecialiseerd in de taal en cultuur van de Nederlandse politiek, ook in vergelijking met andere landen in Europa.
Bé Breij is hoogleraar Antieke retorica en hoofd van Peitho, kenniscentrum voor retorica aan de Radboud Universiteit. Ze geldt wereldwijd als specialist op het gebied van de antieke welsprekendheid.
DEELNAME
Deelname kost € 10,00 | Medewerkers van de RU, het Radboudumc, Alumni Benefits Card-houders, studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees € 7,50
Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met LUX, Peitho – kenniscentrum voor retorica aan de Radboud Universiteit