sluit

De sprekende aap

Radboud Reflects

Hoe werkt taal in ons brein? Wat maakt taal bijzonder? Cognitiewetenschapper Peter Hagoort en filosoof Leon de Bruin bespreken aan de hand van fragmenten uit films, series en Youtube-video’s het menselijk en dierlijk taalvermogen. Kom luisteren en ontdek hoe taal bepaalt wie wij zijn.

MENS EN DIER
Gesproken taal wordt vaak gezien als een van de dingen die mensen van dieren onderscheidt. Ook in onze evolutie heeft taal een belangrijke rol gespeeld. Hoe zit dat precies? Zit taalvermogen alleen in menselijke hersenen verankerd? Of hebben dieren ook een basis voor taal? Kunnen we een dolfijn Engels leren spreken? En wat vertellen de danspassen van de beroemde swingende Youtube-kaketoe Snowball ons over ritme en taal?

TAAL EN BELEVING
Wereldwijd bestaan meer dan zevenduizend talen. Van gesproken en geschreven talen tot gebarentalen en fluittalen. In hoeverre veroorzaken verschillende talen verschillende belevingswerelden? Het Spaans kent bijvoorbeeld meer onderscheid in emoties dan het Nederlands. Ervaren Spanjaarden daardoor emoties ook anders dan Nederlanders? Russen onderscheiden in hun taal meerdere tinten blauw. Beïnvloedt dat hun visuele perceptie? Zijn bepaalde gevoelens, waarnemingen of concepten daarmee voor andere culturen onvoorstelbaar? Of kan de taal ons daarin juist helpen?

OVER DE SPREKERS
Peter Hagoort is hoogleraar Cognitieve neurowetenschap aan de Radboud Universiteit en directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Hij onderzoekt hoe taal werkt in onze hersenen. Leon de Bruin is cognitiefilosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar sociale interactie, emotie, belichaamde cognitie en het zelf.

Deelname kost € 7,50. Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders betalen € 5,-. Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees zijn gratis.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden