sluit

Día de Los Muertos – Rouwen en vieren

De dood in verschillende culturen

We weten allemaal dat ons leven eindig is, maar wat doet dat besef met ons? En wat kunnen we over de dood leren van andere culturen en overtuigingen? Aan de hand van grappige en ontroerende filmfragmenten gaan we samen met experts in gesprek over deze vragen.

Ieder jaar viert de Mexicaanse gemeenschap de Día de Los Muertos. Waar de dood in Mexico in allerlei kleurrijke gedaantes door de steden danst, is deze bij ons zwart en afstandelijk, bijna iets om bang voor te zijn. Waar komt dat verschil vandaan? Waarom houden wij de dood op afstand, terwijl deze juist veel betekenis kan geven aan het leven nu?

Deze middag gaan we samen met hoogleraar vergelijkende godsdienstwetenschap Eric Venbrux in gesprek over deze vragen. In zijn werk onderzoekt hij hoe mensen in uiteenlopende culturen en religies omgaan met de dood. Welke verschillende rouwrituelen zijn er? En wat zeggen die verschillen? Aan de hand van door Venbrux gekozen filmfragmenten gaat wetenschapsjournalist Sanne Groen het gesprek met hem aan.

DÍA DE LOS MUERTOS
Ieder jaar viert de Mexicaanse gemeenschap de Día de Los Muertos. Waar de dood in Mexico in allerlei kleurrijke gedaantes door de steden danst, is deze bij ons zwart, treurig en afstandelijk, iets om bang voor te zijn. Waar komt dat verschil vandaan? Hoe is dit in andere culturen? Waarom houden wij de dood op afstand, terwijl deze juist veel betekenis kan geven aan het leven nu? Kortom: hoe kan de dood ons verrijken, wanneer we er openlijk over na durven denken en over te praten met elkaar? Dit gaan we doen op de Dia de Los Muertos, zaterdag 2 november in LUX.

PROGRAMMA
12.00 – 16.00 uur Coco (kinderprogramma)
12.00 – 14.00 uur Met volle teugen – In gesprek over zinvol leven
15.00 – 17.00 uur Rouwen en vieren – De dood in verschillende culturen
17.30 – 20.00 uur Het laatste avondmaal
20.30 – 22.30 uur Jelena Kostic – (UN)BOUND & Naar Huis

KAARTEN
Combi-ticket (Met Volle Teugen + Rouwen en vieren + Jelena Kostic) € 27,50

Coco (kinderprogramma) t/m 12 jaar € 6,00 / regulier € 10,00
Met volle teugen € 5,00
Rouwen en vieren € 7,50
Het laatste avondmaal € 26,50 (incl. driegangendiner)
Jelena Kostic – (UN)BOUND & Naar Huis € 19,00

Het Día de Los Muertos programma is een samenwerking tussen LUX en Palliatieve Zorg Zuid-Gelderland en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Monuta.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?