sluit

Donald Pols en Jessica den Outer

Het belang van recht voor een idealist 

Donald Pols

Ineens was Donald een bekende Nederlander. En was de Milieudefensie de bekendste voorvechter voor het klimaat. De man die het grote Shell voor de rechter sleepte en deze zaak nog won ook. Ook een bedrijf als Shell heeft een ‘zorgplicht’, aldus de rechter en moet dus zijn bedrijfsplannen aanpassen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs. 

Als het tegenwoordig over idealisme gaat, dan gaat het vroeg of laat ook over recht. Kennis die grote bedrijven en financiële instellingen allang in de praktijk brengen. In een festival over idealisme is aandacht voor recht dus cruciaal. Donald Pols gaat hierover in gesprek met jurist Jessica den Outer.  

Jessica den Outer

Tijdens haar studie rechten werd het Jessica al heel snel duidelijk dat zij haar kennis wilde gaan inzetten voor een betere wereld. Ze nam deel aan het VN-programma ‘Harmony with Nature’ en vond daar haar roeping. Nu, 24 jaar oud, is zij VN-expert en een van de belangrijkste voorvechters van rechten voor de natuur in Nederland. Jessica wil dat ook een natuurgebied zoals de Waddenzee of een rivier zoals de Maas als ‘rechtspersoon’ erkend wordt.  

Net als wij, maar bijvoorbeeld ook bedrijven. Dat lijkt misschien raar, maar blijkbaar is dat in meerdere landen in de wereld, zowel in Azië als Zuid-Amerika al het geval. Voor wie dacht dat rechten saai zijn, think again. Jessica zal je verbluffen en inspireren met haar verhaal. 

Jaap Tielbeke

De moderator van dit gesprek is auteur en redacteur Jaap Tielbeke.

Being an Idealist festival

Op het festival ‘Being an Idealist’ op 12, 13 en 14 mei 2022 in LUX leiden we de nieuwe generatie idealisten op. Laat je inspireren door originele visies en enthousiaste dromen van wereldverbeteraars en ontdek hoe jij, samen met anderen, impact kan maken.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?