sluit

Duurzaamheidscafé #3

Over de bloemetjes en de bijtjes

We kunnen niet meer heen om klimaatverandering. En inmiddels weten we dat het gebruik van landbouwgif, kunstmest en ontbossing een groot verlies van de biodiversiteit betekent. Hoe staat het eigenlijk met de biodiversiteit in Nijmegen, de Green Capital van 2018? En wat kunnen we zelf bijdragen aan een ecologisch rijke en gezonde stad?

De bloemetjes en de bijtjes

Denker des Vaderlands en filosoof René ten Bos trapt de avond af met zijn kijk op dit onderwerp. Na zijn bijdrage bekijken we wat de gemeente doet aan het verbeteren van de biodiversiteit in de stad. Zo pakt Nijmegen groots uit op de Nationale Boomfeestdag op 14 maart. Er worden maar liefst 4000 tegels gelicht bij 31 basisscholen om daar bomen en struiken te planten! Ook de inwoners kunnen op de gemeente rekenen bij het vergroenen van hun leefomgeving.

Green Capital

De Green Capital Challenges hebben veel mooie initiatieven in het leven geroepen. De challenge ‘biodiversiteit’, ontstaan om de biodiversiteit in de stad te vergroten, is daar één van. Zo komen er enkele tientallen grote insectenhotels in Nijmegen te staan bij bedrijven en organisaties en samen met bewoners is er gezorgd voor extra nestkasten voor de gierzwaluwen. De betrokkenen werken daarnaast aan bewustwording over, en bestrijding van invasieve exoten. Dit zijn planten en organismen die van nature niet in Nederland voorkomen en schade toebrengen aan inheemse soorten. De verschillende aanjagers van deze groene uitdagingen vertellen over het belang van insecten, wilde bijen, vogels, inheemse bomen en planten én het belang van een groene stad.

Iedereen krijgt na afloop een groene verrassing mee naar huis om zelf bij te dragen aan de biodiversiteit in de stad. Bovendien verloten we twee kaarten voor het optreden van Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk op 3 juni in de Schouwburg. Avondvoorzitter Marlies Leupen leidt de avond in goede banen. De Nijmeegse zanger Paul de Graaf, bekend van het 4Daagselied en het klimaatlied, zorgt voor muzikaal vermaak.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?