sluit

Duurzaamheidscafé #3

Het Nieuwe Boeren

Duurzaam boeren wordt op kleine schaal toegepast. Maar wat is er nodig, zodat steeds méér boeren de ommezwaai gaan maken? Hoe kunnen kleinschalige, lokale initiatieven versterkt en vergroot worden? Kortom, hoe komen we écht tot een transitie in de landbouw en veeteelt?

De druk op boeren om te verduurzamen wordt groter. We zitten in een stikstofcrisis. Klimaatverandering en teruggang in biodiversiteit zijn een feit. Dierenwelzijn is in het geding en landbouwgrond raakt uitgeput.

Duurzame technieken zijn er in overvloed, daar ligt het niet aan. De vraag is hoe de reguliere boer ermee uit de voeten kan. Steeds meer boeren willen misschien wel overstappen op duurzaam boeren, maar weten niet hoe ze de omslag moeten maken.

Binnen de agrarische sector is bovendien nog lang niet iedereen overtuigd van de noodzaak tot verduurzaming. De nadruk ligt nog steeds op intensivering en efficiëntie, terwijl daar juíst een deel van het probleem ligt. De Europese en nationale overheden stoppen veel geld in de (traditionele) landbouw, terwijl de duurzame landbouw naarstig zoekt naar financieringsbronnen.

OVER DE SPREKERS
Bioloog en kleinschalig boer Arno van der Kruis vertelt welke elementen cruciaal zijn in de transitie naar het nieuwe boeren. Hij is mede-oprichter van Ploegdriever, de vereniging die landschapsbeheer in de Ooypolder bij Nijmegen stimuleert en uitvoert.

Journalist Kees Kooman praat samen met Mark Wiering over zijn boek ‘Nieuw boeren’. Daarin vertellen tien boerenfamilies hoe ze de transitie naar een nieuwe landbouw hebben ingezet.

Tijdens het Duurzaamheidscafé passeert ook nog een aantal mooie, kansrijke voorbeelden van nieuw boeren de revue: zo vertelt Ingrid Kerkvliet over het Herenboerenconcept.

De presentatie is in handen van Margot Ribberink, ambassadeur van duurzaamheid en klimaat. Sprekers en bezoekers krijgen volop ruimte voor debat en er is live muziek van Elma Vriezekolk met pianist.

EXCURSIE VOORAF
Voorafgaand aan dit Duurzaamheidscafé kun je deelnemen aan een korte excursie over de weilanden en langs de akkers van Waldboeren in Berg en Dal, natuurinclusieve kringlooplandbouw. Het is van 18.00 uur -19.00 uur vanaf hotel Erica (Molenbosweg 17, 6571 BA Berg en Dal). Naderhand is er voldoende tijd om naar Lux te komen. Aanmelden voor de excursie doe je door een mailtje te sturen naar [email protected]

Dit Duurzaamheidscafé wordt ook live gestreamd. Wie niet naar LUX wil of kan komen, kan online inchecken.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden