sluit

Duurzaamheidscafe #3

Verborgen vervuilers

We weten allemaal dat je op de fiets minder CO2 uitstoot dan wanneer je in de auto stapt. En we weten ook dat het beter is om de verwarming een graadje lager te zetten. Maar beseffen we dat de zwaveluitstoot van de zestien grootste olietankers ter wereld gelijk staat aan die van alle auto’s?

Deze grote schepen vormen één van de vele verborgen vervuilers: vervuilers die minder bekend en minder zichtbaar zijn.

De industrie maakt zich hard voor de verandering van vervuiler naar verduurzamer. Zo zijn zowel de IT- als de scheepvaartsector bewust op zoek naar alternatieven om schoner en duurzamer te produceren. Het gebruik van LNG als duurzame brandstof in de scheepvaart is hier een voorbeeld van. Afspraken en samenwerkingsverbanden binnen de sectoren maken verdere verduurzaming mogelijk.

Maar wij als consumenten hebben ook invloed op het verduurzamingsproces. Vragen wij om een groter aanbod duurzame producten, dan zal de markt daarop reageren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van groene zoekmachines of het minderen van bestellingen uit het buitenland.

Tijdens deze editie van het Duurzaamheidscafé laten we samen met onze gasten zien wat verborgen vervuiling is en wat we er aan kunnen doen. We bespreken de mogelijkheden en dilemma’s voor de IT- en de scheepvaartsector. Wat is er nodig om de verduurzaming te versnellen? Daarnaast dagen we je uit om mee te denken over alternatieven en mogelijke samenwerkingen.

De hoofdspreker van de avond is Lisa Doeland. Ze werkt als programmamaker bij Radboud Reflects aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is filosofe en ze neemt ons mee in haar kijk op het begrip ‘Verborgen vervuilers’.

Vervolgens nemen Marjolein van Noort en Roel Croes ons mee in de vervuiling die respectievelijk scheepvaart en ICT met zich meebrengen.

Evanne Nowak heet ons welkom als voorzitter. Zij ontwikkelt projecten en programma’s op het snijvlak van duurzaamheid, rechtvaardigheid, identiteit en levensbeschouwing.

De gehele avond wordt muzikaal begeleid door In ’t Hof.

Kortom een interessante avond vol inzichten, discussie en vermaak. Twijfel niet en kom naar LUX!

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?