sluit

Duurzaamheidscafé #4

Citizen Science: met je neus in het fijnstof

Hebben we burgeronderzoek nodig voor een schone lucht? Natuurlijk! Citizen science – het betrekken van burgers bij wetenschappelijk onderzoek – is in opmars. Ook in Nijmegen. Hoe is het hier gesteld met onze luchtkwaliteit? Hoe meet je dat in je eigen buurt? Wat doen gemeente, universiteit en inwoners er samen aan? Daarover gaat het Duurzaamheidscafé van donderdag 11 november in LUX, tijdens het InScience Film Festival.

Citizen science is handig voor het verzamelen van grote hoeveelheden data. Bovendien kunnen mensen een kritisch geluid laten horen aan beleidsmakers. In heel Nederland poppen burgerinitiatieven op. Met name rondom luchtkwaliteit: van eigen meetkastjes bouwen tot het zetten van een sensor op je fiets. Luchtkwaliteit is niet langer alleen een item in immense steden als Beijing of New York: ook in Nijmegen is het een urgent thema (Nijmegen draagt zelfs de titel op-één-na-meest luchtvervuilde stad van Nederland). De ligging aan de rivier, doorgaande wegen dwars door de stad, het Ruhrgebied vlakbij: het draagt allemaal bij.

Over de avond

Schone lucht inademen is belangrijk – maar waarom eigenlijk? Hoogleraar luchtkwaliteit Maarten Krol (Wageningen University & Research) legt uit hoe dat precies zit.

Henk Nijhuis, senior beleidsadviseur luchtkwaliteit bij de gemeente Nijmegen, vertelt vanuit zijn ervaring en expertise in de stad wat er zoal gebeurt.

Assistent-professor planologie Linda Carton (Radboud Universiteit) zette het Smart Emission Project (deel 2) op om de luchtkwaliteit van Nijmegen in kaart te brengen met burgers. Zij werkte onder andere samen met burgerinitiatief Lentse Luchten en gaat in gesprek met de kartrekker daarvan, Roderick Peters, en betrokkene vanuit de Wijkraad Ton Ammerlaan (HAN University of Applied Sciences).

Citizen science hoeft niet ingewikkeld te zijn. Onderdeel van het café is een demo van de meetkastjes in Lent en een DIY om aan de slag te gaan met het meten van de lucht in je eigen wijk. Tussendoor is er een film.

Het Duurzaamheidscafé Nijmegen maakt dit keer onderdeel uit van het InScience Film Festival (10-14 november). Thema dit jaar is ‘Lust for Life’. Het Duurzaamheidscafé en InScience zetten deze avond samen op.

Deelname

Locatie: LUX Nijmegen, Zaal 7
Datum: donderdag 11 november 2021
Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Kosten: € 3,50

LET OP: Bij deze lezing vragen we om een Coronatoegangsbewijs via een test-, vaccinatie- of herstelbewijs.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?