sluit

Duurzaamheidscafé: Iedereen een activist!

Duurzaamheidscafé #2

Je wilt je stem laten horen voor een leefbare, duurzame wereld. Maar hoe doe je dat in hemelsnaam? Op een luidruchtige manier op straat of in de politiek, of juist meer stilletjes via de keuze van je beleggingen bijvoorbeeld? Laat je tijdens het Duurzaamheidscafé op dinsdag 28 juni bijpraten en inspireren over verschillende vormen van actie voeren door kunstenaars, wetenschappers en die hard-activisten.

Begint een beter milieu nog steeds bij jezelf of juist niet, omdat je als individu misschien niet veel voor elkaar krijgt? Maar wat doe je dan? Heeft het zin om energie te steken in grote klimaatacties? Hoe voeren we de druk op de politiek op om meer te doen voor een duurzame wereld? Wat heeft de wetenschap over het nut van actievoeren te zeggen?

Nijmegen heeft natuurlijk een traditie van actievoeren. In de jaren 70 van de vorige eeuw was de stad bijvoorbeeld bolwerk van de anti-kernenergiebeweging. In de jaren 80 waren de pijlen gericht op vervuilende bedrijven. En wat te denken van de actieve Nijmeegse kraakbeweging. Hoe kom je anno 2022 in actie voor een leefbare aarde?

Tijdens dit café gaan we in op diverse vormen van activisme. Elke vorm heeft zijn eigen nut en effect. Alle actievormen kunnen naast elkaar bestaan. De vraag is maar waar je je het prettigste bij voelt. Het wordt een hoopvolle avond om geïnspireerd naar huis te gaan.

Te gast bij het Duurzaamheidscafé

Lars Westra werd door De Gelderlander ooit de ‘Greta Thunberg uit Nijmegen’ genoemd. Met zijn onderneming Visie Van Kinderen komt hij op voor kinderrechten. Daarnaast bracht hij al op 14-jarige leeftijd het boek Ons Recht uit, met verhalen over kinderrechtenstrijders. Hij was vorig jaar de jongste spreker ooit voor het Gelders provinciebestuur.

Dr. Marjan Smeulders werkt aan de Radboud Universiteit als onderzoeker binnen de microbiologie. Daarnaast is ze aangesloten bij Scientists4Future, een coalitie van bezorgde wetenschappers, en bij Scientist Rebellion.

Sible Schöne werkt al ruim 35 jaar in de klimaatwereld en is oud-directeur en nu adviseur van HIER klimaatbureau, dat burgers en bedrijven wil betrekken bij het klimaatprobleem.

B.Carrot maakt strips en illustraties over maatschappelijke en sociale thema’s. Ze is doorgebroken met de comic Alle dagen ui, over een vluchteling in een opvangkamp. Ze heeft daarnaast onder meer meegewerkt aan het boek De Vleesvrije Stad en is nu bezig met een project over het recht op abortus.

De presentatie en gespreksleiding is in handen van Claudia Fitsch.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?