sluit

Duurzaamheidscafé #online

Duurzamer uit de crisis

De coronacrisis heeft veel overhoop gegooid afgelopen tijd. We hadden al een duurzaamheidscrisis en kregen er een gezondheidscrisis en een economische crisis bij. Hoe komen we hieruit? Zijn er alleen maar bedreigingen of biedt deze meerkoppige mondiale crisis ook kansen, bijvoorbeeld voor een duurzamer wereld?

Zoeken we het voortaan minder in globalisering en meer in de eigen regio? Kunnen we met zijn allen anders gaan samenleven en ondernemen, met meer respect voor de wereld? Of is dat heel mooi gedacht, maar raakt duurzaamheid juist ondergesneeuwd in een berg van andere prioriteiten? Hoe kunnen we een positief effect stimuleren c.q. afdwingen?

DUURZAAMHEID STIMULEREN OF PARKEREN?
Wereldsteden als Milaan en Berlijn bijvoorbeeld zijn ineens bezig hun infrastructuur grondig aan te pakken en veel meer fietspaden aan te leggen. Tegelijkertijd lijken mensen overal ter wereld meer in hun auto’s te stappen, omdat ze zich zo veiliger wanen dan in het openbaar vervoer. De luchtkwaliteit is sterk verbeterd, maar blijft dat zo of gaan we straks rap weer terug naar de oude emissies? Het bedrijfsleven wordt geholpen met gigantische steunmaatregelen, maar moeten we niet wat terugvragen voor die financiële hulp? Het ministerie van Economische zaken en Klimaat wil maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen en zo aan het Urgenda-vonnis te voldoen, uitstellen.

Tijdens het digitale Duurzaamheidscafé gaan we het hebben over kansen en bedreigingen op zowel globaal niveau als dichtbij huis. De online bijeenkomst begint met een aantal korte presentaties van elk tien minuten en daarna gaan de inleiders en het publiek in debat.

GASTEN
De gasten van de avond zijn D66-kamerlid en Nijmegenaar Rob Jetten: hij wil dat steun aan bedrijven gepaard gaat met verduurzaming. RU-hoogleraar Sociale Geografie Arnoud Lagendijk. Hij is één van de ondertekenaars van het manifest dat 170 Nederlandse wetenschappers begin april publiceerden met vijf voorstellen voor Nederland na Corona. Daarnaast is Marjolijn Mijling aanwezig, raadslid gemeenteraad Nijmegen namens het CDA. Hoe kijkt het CDA naar het potentiële spanningsveld tussen economische crisis en duurzame ontwikkeling? En tot slot schuift binnenstadsmanager Maarten Mulder van het Huis voor de Binnenstad in Nijmegen aan.

DUURZAAMHEIDSCAFÉ ONLINE
Duurzaamheidscafé Nijmegen gaat online op dinsdag 23 juni. Een avond in arthouse LUX kan helaas nog steeds niet. Daarom doen we het via clouddienst Zoom. Want er is veel te bespreken over de tijd ná de coronacrisis: gaan we sneller toe naar een duurzame wereld of verandert er uiteindelijk niet veel? Is het een kans of een bedreiging? Check in op 23 juni om 20.00 uur, en luister en discussieer mee tijdens deze live online bijeenkomst.

KORTE POLL
Wil je het Duurzaamheidscafé online bijwonen, vul dan bij je aanmelding alvast een korte poll in over de impact van de coronacrisis op duurzaamheid. De uitkomsten van deze poll komen eveneens terug tijdens de discussie.

Je kunt tijdens het debat vragen stellen en reageren via de chat. Al met al duurt het café anderhalf uur. Tussendoor zijn er een paar intermezzo’s, waaronder muziek van liedjesschrijver/zanger Dirk Wim in ’t Hof.

Bert Lagerweij leidt deze zoomsessie in goede banen en Lucy Holl zal de redactie voeren deze avond.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?