Tijdens het Duurzaamheidscafé – Troubled Water op dinsdag 14 maart gaan we het hebben over verstoorde ecosystemen. En dat is belangrijk want zo’n 80 procent van de slootjes, vennetjes en grachten in Nederland scoort matig tot slecht op waterkwaliteit. Recente metingen doen alle alarmbellen rinkelen. Veel leven onder water heeft het zwaar. Wat is er aan de hand, wat kunnen we doen, heeft water rechten? En hoe zit het eigenlijk in en rond Nijmegen?
Dat de kwaliteit van de kleine open wateren in ons land erbarmelijk slecht is, blijkt uit het citizen science onderzoek ‘Vang de Watermonsters’ en het validatieonderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie uit november vorig jaar. Meer dan vierhonderd burgerwetenschappers namen monsters in maar liefst 1.679 kleine wateren in Nederland, ook in Nijmegen en omstreken. Drie jaar geleden kwam er al net zo’n beroerd resultaat uit. Officiële metingen van de waterkwaliteit voor de Kaderrichtlijn Water laten een zelfde beeld zien.
Het is een onzichtbaar probleem. Wat is ‘schoon’ precies, wat zou er onder water leven onder ‘normale’ omstandigheden? En waarmee is het water dan vervuild, met afval, met chemicaliën? Hoe zorgen we voor een betere waterkwaliteit en dus voor een gezonder ecosysteem in onze kleine wateren? Hoe kunnen we het onzichtbare leven onderwater beter waarderen?
Tijdens dit café spreken we onder andere met:
Natuurlijk is er volop ruimte voor vragen en discussie. Aan het eind van de avond vat spoken word artist Lev Avitan de avond weer op geheel eigen wijze samen.