sluit

Film & Gesprek – Allen Tegen Allen

Film & gesprek over fascisme in Nederland
Filmspecials

Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel? Of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? Allen Tegen Allen onderzoekt deze vragen aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Na de film gaan we in gesprek met filmmaker Luuk Bouwman en historicus Willem Huberts.

ALLEN TEGEN ALLEN
Het Nederlandse Fascisme is een onbekende geschiedenis van voortdurende ruzies, intrige, scheuringen en fusies; talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen. De documentaire Allen Tegen Allen volgt een spoor van ‘dader-erfgoed’ en vliegt daarvoor met de camera over Nederland. We zien curieuze plekken zoals een kerk in Limburg vol marmer van Mussolini en een camping met Poolse seizoenarbeiders in Lunteren, waar voorheen partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. En we treffen mensen die zich op verschillende manieren met deze geschiedenis bezighouden, van historici die fascistische curiosa verzamelen tot filosofen die hun hoofd breken over dit onderwerp.

Allen Tegen Allen is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Jarenlange research leverde veel nooit eerder vertoond archiefmateriaal. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.

FASCISME IN NEDERLAND
Wat maakte het fascisme zo aantrekkelijk? En welk licht kan de geschiedenis van het fascisme werpen op hedendaags nationalisme en populisme? Onder andere deze vragen motiveerden historicus Willem Huberts tot het schrijven van zijn boeken Er moest iets nieuws komen! (2019) en In de ban van een beter verleden (2017). Wat heeft zijn onderzoek opgeleverd? Na afloop van de documentaire gaan we samen met filmmaker Luuk Bouwman en Willem Huberts in gesprek over fascisme in Nederland.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?