sluit

Film & Gesprek – Cowboys

Coming Out Day i.s.m. De Rollende Mina’s over kunnen zijn wie je bent

Voor vele is sport een activiteit waar je jezelf kunt zijn en kunt ontwikkelen, maar wat als je je niet welkom of zelfs onveilig voelt? In het kader van Coming Out Day gaan we in gesprek met skatecollectief de Rollende Mina’s over ‘kunnen zijn wie je bent’. Voorafgaand aan het gesprek kijken we de film Cowboys over vader Troy en trans zoon Joe die zoekende zijn naar de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn.

De helft van de Nederlandse transgenders durft niet open te zijn naar collega’s over hun identiteit. Een kwart van de Nederlandse homoseksuele jongeren zit in de kast. Kortom: Heel veel mensen kunnen niet zijn wie ze zijn. Durf jij te zijn wie je bent? Ben jij wel eens niet jezelf, vanwege negatieve reacties? In het teken van Coming Out Day, gaan we met elkaar in gesprek over dit onderwerp: ‘kunnen zijn wie je bent’.

GESPREK MET DE ROLLENDE MINA’S

Na de film gaat Suus te Braak met Simone Bauhuis van het Nijmeegs skatecollectief De Rollende Mina’s in gesprek. De oprichtsters zijn zichzelf door te skaten, maar voelen zich als vrouw lang niet altijd welkom op de skatebaan. Een sport beoefenen gaat met vallen en opstaan en al helemaal bij skateboarden. Een veilige omgeving is dan wel essentieel.
Er is nog genoeg te bevechten op het gebied van heersende gendernormen en daaruit is dit collectief ontstaan; uit de noodzaak om de skatescene meer inclusief en divers te maken. Tijdens dit gesprek bespreken we de urgentie van een veilige, verwelkomende (sport)omgeving.

Suus te Braak ontwikkelde HizzFit, een lifestyle programma dat zich richt op fysieke, mentale en emotionele fitcoaching voor mensen die zich queer identificeren. Daarnaast is Suus zo’n twaalf jaar werkzaam geweest als LHBTIQ+ mensenrechten activist.

OVER DE FILM COWBOYS

De 11-jarige Joe (Sasha Knight) is er in deze Amerikaanse drama Cowboys glashelder over: Hij is een jongen, hoezeer zijn moeder Sally (Jillian Bell) ook het tegendeel beweert. Joes vader Troy (Steve Zahn), die zelf worstelt met een bipolaire stoornis, staat ferm achter hem en besluit samen met Joe te kamperen, met als doel om te ontsnappen naar Canada. The True North, strong and free! Op hun eigen manier brengt de reis Troy en Joe dichter bij elkaar, en bij zichzelf. Maar, detective Ann Dowd krijgt hoogte van een vader die zijn kind heeft ontvoerd, en zit hen op de hielen…
Deze film is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Regie: Anna Kerrigan (beste film Giffoni Film Festival). Duur: 86 minuten. Taal: Engels.

Dit programma is een samenwerking met GGD Gelderland-Zuid en SchoolsOUT.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?