sluit

Film & Gesprek – El Houb

Language No Problem
Rainbow Collective Festival

Als de Marokkaans-Nederlandse Karim door zijn vader is betrapt met een man, haast hij zich naar zijn ouderlijk huis om het gesprek aan te gaan. Maar hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat?

De moeilijke dagen die volgen, roepen mooie en aangrijpende herinneringen op. Karim beseft dat hij zijn familie moet confronteren om eindelijk de oorverdovende stilte te doorbreken. Maar om echt geaccepteerd te worden, moet hij eerst in het reine komen met zijn eigen gevoelens.

El Houb (de liefde) is het aangrijpende én geestige regiedebuut van Rotterdamse regisseur Shariff Nasr, Het is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt.

When the Moroccan-Dutch Karim is caught with a man by his father he rushes home to talk about it. But how do you talk about the elephant in the room within a family that by definition avoids sensitive subjects? The difficult days that follow evoke beautiful and poignant memories. Karim realizes he must confront his family to break the deafening silence. But to be truly accepted, he must first come to terms with his own feelings.

El Houb (Love) is the poignant and witty directorial debut by Rotterdam director Shariff Nasr. It is the first feature film that discusses the sensitivity surrounding coming-out in the Dutch-Moroccan community.

Nagesprek met Fahd Larhzaoui

Na afloop van de film gaat journalist Menno Sedee in gesprek met hoofdrolspeler Fahd Larhzaoui over zijn persoonlijke ervaringen en perspectief: hoe was het voor hem om uit de kast te komen als Marokkaans-Nederlander? Waar kwam zijn motivatie vandaan voor zijn rol in El Houb? Hoe was het maakproces en de totstandkoming van deze film?

Fahd Larhzaoui begon zijn carrière in het theater en maakte indruk met zijn solovoorstelling Schijn (2014), over zijn coming-out, en Shirt Uit, Fahd! (2019), over zijn ervaringen in het gayscene. Fahd speelde rollen in meerdere televisieseries zoals Flikken Rotterdam, Moordvrouw seizoen 7, Papadag 2 en films als Meskina, Rabat en Mijn vader is een vliegtuig.

Menno Sedee is journalist bij oa NRC, waar hij vooral schrijft over seksualiteit en gender, identiteit en emancipatie. Hij werd begin dit jaar uitgeroepen tot ‘Meesterverteller’ van 2022 met zijn verhaal over een homostel in Amsterdam dat dreigbrieven door de brievenbus kreeg.

Rainbow Collective Festival: op zoek naar de Stand van ons Regenboogland

Film & Gesprek – El Houb is onderdeel van het Rainbow Collective Festival dat plaatsvindt op 26, 27 en 28 mei in Nijmegen. Met een kleurrijk programma voor jeugd en volwassenen vraagt het Rainbow Collective Festival aandacht voor de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland. Kijk op rainbowcollectivefestival.nl voor meer informatie.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?